У Штатах чекають прогресу від реалізації мирного плану України — постпред США при ООН

Сполучені Штати сподіваються на прогрес у досягненні мирного плану України, заявила постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона сказала журналістам у штаб-квартирі ООН у вівторок.

«За останні більш як два роки, маючи справу з ситуацією в Україні, ми ознайомилися з мирним планом Президента (Володимира) Зеленського і вважаємо, що в ньому викладено стратегію і план дій, – зазначила вона. – Це може спрацювати, і нам потрібно подумати, як ми можемо цьому сприяти, взаємодіючи з усіма країнами, з главами держав, які будуть тут, у Нью-Йорку. Отже, повторюю, ми сподіваємося досягти певного прогресу».

За словами Томас-Грінфілд, між представниками держав ООН тривають напружені переговори довкола тексту Пакту майбутнього, який має бути схвалено під час Саміту майбутнього, що відбудеться 22–23 вересня.

У роботі над документом виникають труднощі стосовно окремих положень. Зокрема, росіяни висловлювалися «проти» 15 різних питань. «Їм, звичайно, не подобаються будь-які посилання на санкції», – зазначила постпред.

Вона сказала, що світ має справу «з руйнівними наслідками кліматичної кризи, різким зростанням глобальної продовольчої нестабільності й нападками на права людини в авторитарних країнах».

«Росія веде незаконну, жорстоку агресивну війну проти України, відкрито порушуючи Статут ООН», – наголосила постпред. Вона також згадала «безглузду громадянську війну» в Судані, яка призвела до найбільшої у світі гуманітарної кризи, нестабільність на Гаїті, де триває боротьба з бандитизмом, конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом, насильство в Демократичній Республіці Конго та Бірмі.

«Приблизно 2 мільярди людей живуть у районах, що страждають від конфліктів, і тому нинішня Генеральна Асамблея ООН буде зосереджена на нашій колективній відповідальності за припинення катастрофічних воєн», – додала Томас-Грінфілд.

Також пріоритетом міжнародної спільноти і США залишатиметься відновлення «системи підтримки тих, хто найбільше цього потребує», для вирішення гуманітарних криз.

Сполучені Штати продовжуватимуть лідирувати на всіх цих фронтах, зауважила вона. «Але нам потрібно, щоб усі інші держави-члени, кожна держава окремо, особливо ті, у кого найбільше коштів, робили більше і водночас давали більше», – сказала постпред.

Ще одним пріоритетом США вона назвала «створення більш ефективної ООН і, зокрема більш інклюзивної, представницької та легітимної Ради Безпеки». Ідеться серед іншого про запровадження двох постійних місць у РБ для африканських країн та одного непостійного – для малих острівних держав.

Вона погодилася, що право вето, передбачене в установчих документах ООН для постійних членів Радбезу, неефективне. «Я визнаю, що ми не готові відмовитися від права вето, – зауважила Томас-Грінфілд. – Тому мій аргумент країнам такий: не вимагайте того, що вважаєте невиконуваним, вимагайте працювати в рамках системи, щоб побачити, як її змінити».

Водночас вона підкреслила, що право вето, яким користується Росія в питання її агресії проти України, є «проблематичним».

У контексті спроби замаху на експрезидента США Дональда Тампа постпред висловила впевненість, що правоохоронні органи США впораються з питаннями безпеки для глав держав і урядів, які прибудуть до Нью-Йорка. За її словами, в ООН працює система охорони, «у Нью-Йорку всюди поліція».

«Ми несемо відповідальність за те, щоб зробити все можливе для захисту глав держав, які прибудуть сюди, а також для захисту наших власних політичних лідерів», – додала постпред.

Вона нагадала, що в роботі Генасамблеї ООН візьмуть участь 133 глави держав і урядів, 3 віцепрезиденти, 80 заступників прем’єр-міністра і 45 міністрів.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні у Нью-Йорку розпочала роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН, у рамках відкриття якої 24–30 вересня відбудуться дебати високого рівня за участю глав держав та урядів.

Перед цим 22–23 вересня відбудеться Саміт майбутнього, де буде погоджено Пакт майбутнього.

Українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським візьме участь в обох заходах.

Источник