У справі Трампа про підкуп порнозірки розпочалися дебати присяжних для ухвалення вердикту

У суді Нью-Йорка в середу розпочалися дебати присяжних у кримінальному процесі над експрезидентом Дональдом Трампом щодо підкупу порнозірки за мовчання.

Як передає Укрінформ із посиланням на Axios, суддя Хуан Мерчан доручив присяжним «відкласти» свої особисті думки про Трампа під час розгляду доказів у справі та уникати спекуляцій при ухваленні вердикту.

Мерчан також попередив присяжних, що вони не повинні ухвалювати рішення лише на підставі свідчень колишнього адвоката Трампа Майкла Коена, оскільки той був співучасником оборудки, і враховувати їх, якщо вважатимуть, що вони підтверджуються іншими доказами.

Суддя також нагадав присяжним, що вони мають ухвалити консенсусом вердикт — «винен» чи «не винен» — за кожним пунктом обвинувачення.

Щоб визначити винуватість Трампа, вони мають одностайно дійти висновку, що він «вступив у змову з метою сприяння чи перешкоджання обранню будь-якої особи на державну посаду незаконними засобами», сказав Мерчан.

Коли присяжні пішли на дебати, Трамп заявив журналістам, що звинувачення «сфальсифіковано», а Мерчана назвав конфліктним і корумпованим.

«Мати Тереза не змогла б подолати ці звинувачення», – заявив він.

У своєму пості на Truth Social він написав, що навіть не знає, в чому вони полягають. «Немає ніякого злочину!» — додав він.

Враховуючи складність справи та велику кількість пунктів обвинувачення, дебати можуть тривати кілька днів. Якщо присяжні не зможуть досягти одностайного рішення, судовий процес буде оголошено таким, що не відбувся.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок обвинувачення й захист виголосили в суді на Мангеттені заключні аргументи.

Експрезидента звинувачують у фальсифікації бухгалтерської звітності президентської компанії у 2016 році з метою приховання виплати порнозірці Стормі Деніелс $130 тисяч за мовчання щодо сексуального контакту з Трампом.

Якщо 12 присяжних визнають Трампа винним, він стане першим президентом США, засудженим за злочин, і першим злочинцем, якого велика політична сила — Республіканська партія — планує висунути кандидатом. У США рішення суду ухвалюється консенсусом, тобто всі присяжні мають висловитися одноголосно щодо кожного з 34 пунктів обвинувачення проти Трампа.

У разі визнання його винним суддя на окремому судовому засіданні має визначити міру покарання засудженому.

Фото: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg via Getty Images

Источник