У США сьогодні пройдуть голосування на праймеріз у найбільшій кількості штатів

У Сполучених Штатах 5 березня відбудеться один із визначальних етапів президентських перегонів, відомий як «супервівторок», коли голосування на праймеріз та кокусах проходитимуть у понад півтора десятка штатах упродовж одного дня.

При цьому буде обрана третина від усіх делегатів від Республіканської та Демократичної партій, передає власний кореспондент Укрінформу.

Загалом, голосування пройдуть у 16 штатах від Массачусетса й Вірджинії на сході країни до Колорадо й Техасу в центрі та Каліфорнії й Аляски на заході, а також у острівному штаті Гаваї та Американському Самоа.

Кандидати від Республіканської партії – експрезидент Дональд Трамп і колишня посол США при ООН Ніккі Гейлі – цього вівторка боротимуться за 865 делегатів. Загалом для перемоги кандидату на республіканських праймеріз потрібно набрати мінімум 1215 делегатів.

На перегонах у Демократичній партії головним претендентом на перемогу залишається чинний президент Джо Байден. Під час «супервівторка» у таборі демократів обиратимуться 1420 делегатів – при тому, що для перемоги достатньо набрати 1968 делегатів.

Як очікується, основна увага 5 березня буде прикута до перегонів всередині Республіканської партії. Дональд Трамп наразі має суттєву перевагу над Ніккі Гейлі, вигравши попередні праймеріз у восьми штатах та на Віргінських островах. У той час, як Гейлі обійшла експрезидента в американській столиці. Головним підсумком «супервівторка» має стати рішення Ніккі Гейлі, а також її донорів щодо того, чи залишатиметься вона далі у виборчій кампанії з урахуванням того, що поки невідомо, як вплинуть майбутні суди на участь Трампа в президентських виборах.

Як повідомляв Укрінформ, делегати, обрані в кожному зі штатів під час праймеріз, обиратимуть на партійних з’їздах єдиного кандидата від кожної політичної сили. Національний з’їзд Республіканської партії відбудеться 15-18 липня в місті Мілуокі, штат Вісконсин. Демократи проведуть подібний з’їзд 19-20 серпня в Чикаго, Іллінойс. Після цього обрані кандидати від кожної із партій продовжать політичну боротьбу на президентських перегонах між собою. Основні голосування на виборах глави Білого дому відбудуться 5 листопада на всій території Сполучених Штатів.

Фото:  Adriana Heldiz, CalMatters

Источник