У Відні звільнили затриманого за підозрою у тероризмі чеченця

У столиці Австрії звільнили з під варти затриманого раніше чеченця за підозрою у приналежності до міжнародної терористичної організації та планах здійснити теракт у соборі Святого Стефана.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на австрійське інформагентство АРА.

"Один з трьох ймовірних терористів, заарештованих перед Різдвом у віденському центрі для біженців Оттакрінг у зв'язку з повідомленнями про плани нападу на собор Святого Стефана та Кельнський собор, з минулої п'ятниці знову на волі", — йдеться у повідомленні.

Звільнення 47-річного чеченця підтвердили агентству його адвокат та речниця прокуратури Відня. Відповідно до прокуратури, затриманого було звільнено, оскільки "невідкладна підозра у скоєнні злочину не була обґрунтованою". Чеченця відпустили без жодних умов – вочевидь, прокуратура також дійшла висновку, що він не брав участі в конспіративній зустрічі в центрі для біженців.

Раніше підозрювалося, що 47-річний чеченець разом з 28-річним таджиком і його 27-річною дружиною, які жили у Відні з 2022 року, належали до транснаціональної радикальної ісламістської терористичної мережі, яка, як кажуть, планувала напади в Німеччині та Відні. Відповідно до підозри, ймовірна конспіративна зустрічі пройшла 8 грудня 2023 року в центрі для біженців у Відні. На ній також був присутній 30-річний таджик, який приїхав з Німеччини і пізніше знімав собор Святого Стефана у Відні у нетиповій для туристів манері, перевіряючи його на наявність камер спостереження та постукуючи по стінах.

Після цього, 30-річний чоловік полетів на кілька днів до Стамбулу, повернувся до Відня 18 грудня, а 19 грудня зробив фотографії та відеозаписи парку відпочинку Пратер – можливо, у якості ще однієї потенційної цілі – та повернувся до Німеччини 20 грудня. 24 грудня він був заарештований у Везелі – на підставі європейського ордера на арешт, виданого прокуратурою Відня.

Згідно з повідомленням німецької газети "Bild", яка цитує німецьких слідчих, 30-річний чоловік планував разом зі своїми спільниками здійснити напад на різдвяну месу в соборі Святого Стефана у столиці Австрії. Напад на Кельнський собор у Німеччині був запланований на новорічну ніч.

Наразі цей 30-річний таджик перебуває у в'язниці в Кельні, а судова влада Відня вже розпочала процедуру екстрадиції.

Як повідомляв Укрінформ, раніше німецьке видання Bild повідомило, що органи безпеки Австрії, Німеччини та Іспанії отримали інформацію про те, що ісламістське терористичне угрупування, можливо, планує здійснити кілька нападів в Європі напередодні Нового року або на Різдво. Цілями, при цьому, могли бути різдвяні богослужіння в Кельні, Відні та Мадриді.

У зв’язку з цим у Відні було затримано трьох ісламістів, які могли бути частиною транснаціональної радикальної ісламістської мережі, що могла планувати теракти на різдвяні богослужіння, у т.ч. у головному соборі столиці Австрії.

Источник