Участь Трампа у виборах намагаються заблокувати більш як у 20 штатах — NYT

Виключення Дональда Трампа з виборчих списків ініціювали у 34 штатах США. Подекуди суди відхилили такі позови виборців, але більш ніж 20 у штатах це питання залишається на порядку денному.

Як передає Укрінформ, про це пише The New York Times із посиланням на дані аналізу судових протоколів та інших документів.

«Офіційно оскаржили кандидатуру Дональда Трампа на виборах президента щонайменше в 34 штатах. Трамп був дискваліфікований з праймеріз у штатах Колорадо та Мен до розгляду апеляцій», — зазначається в повідомленні.

Водночас багато інших оскаржень були відхилені або не просувалися в суді, вказує видання. Тож, крім Колорадо та Мен, «ще принаймні у 20 штатах це питання залишається невирішеним».

Справи проти Трампа ґрунтуються на неоднозначному пункті 14-ї поправки Конституції США. Ухвалена після громадянської війни, вона мала на меті позбавити можливості обіймати державні посади всіх, хто перебував на держслужбі та «брав участь у повстанні чи заколоті».

Цікаво, що у 21 з 34 штатів, де була ініційована заборона для Трампа, на минулих президентських виборах перемогу здобув Байден. Одними з останніх петицію про виключення експрезидента з бюлетенів праймеріз подали виборці у штатах Массачусетс та Іллінойс.

Як повідомляв Укрінформ, вимоги зняти Трампа з виборів ґрунтуються на його ролі в заворушеннях 6 січня 2021 року. Тоді після його виступу натовп прихильників вирушив громити Конгрес Сполучених Штатів.

Источник