Захід попередив талібів: Заборона жінкам працювати залишить Афганістан без гумдопомоги

Міністри закордонних справ 12 провідних демократичних країн та Високий представник ЄС засудили дії руху Талібан, який забороняє жінкам здобувати освіту та працювати поза домівкою.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає Укрінформ.

«Міністри закордонних справ Австралії, Канади, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Норвегії, Швейцарії, Нідерландів, Великої Британії, Сполучених Штатів та Високий представник ЄС глибоко занепокоєні безглуздим і небезпечним наказом Талібану, який забороняє жінкам доступ до робочих місць у національних та у міжнародних неурядових організаціях, що наражає на ризик мільйони афганців, життя яких залежать від гуманітарної допомоги. Закликаємо Талібан негайно переглянути таке рішення», — йдеться у заяві.

Наголошується, що жінки грають центральну роль у гуманітарних операціях та діях з доставлення товарів першої потреби. Якщо вони не зможуть брати участь у роботі неурядових організацій, буде неможливим доправляти гуманітарну допомогу найуразливішим верствам населення Афганістану та надавати їм продовольство, медикаменти тощо.

«Талібан продовжує демонструвати зневагу до прав, свобод і добробуту афганського народу, особливо жінок і дівчат, а також відсутність інтересу до розвитку нормальних відносин із міжнародною спільнотою», — наголошують автори заяви.

Міністри підтвердили підтримку вимог народу Афганістану повернути жінок і дівчат на робочі місця, у школи та університети, дозволити жінкам продовжувати грати важливу роль у гуманітарній діяльності.

«Ми закликаємо Талібан поважати політичні, економічні, соціальні та культурні права жінок і дівчат Афганістану. У цьому відношенні ми перебуваємо у тісному контакту з ООН, яка також від імені всіх міжнародних донорів закликає Талібан негайно переглянути своє рішення», — наголошується у заяві.

Як повідомлялося, 24 грудня влада Афганістану заборонила міжнародним неурядовим організаціям залучати до роботи місцевих жінок. Після цього три провідні організації оголосили про призупинення діяльності в цій країні.

Раніше Талібан заборонив жінкам здобувати вищу освіту у будь-яких державних або приватних університетах Афганістану.

Фото: EPA

Источник