Замість американського Patriot, який передадуть Україні, Польща отримає інше ППО

Американський зенітно-ракетний комплекс Patriot, який зараз розміщений в Польщі, буде передано Україні, а замість нього в РП буде розгорнуто іншу систему ППО з іншого регіону.

Про це в мережі X написав заступник міністра національної оборони Польщі Цезарій Томчик, передає Укрінформ.

“Американську батарею (яку США передають Україні — ред.) замінять на батарею з іншої частини світу. Польща не погодилася передати польську батарею. Польська система Patriot захищає польське небо, і це не зміниться”,- повідомив Томчик.

Раніше голова президентського Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра в ефірі радіо ZET висловив думку, що американська система Patriot “однозначно не може” перекидатися з Польщі в Україну. Він аргументував це тим, що Польща є країною, через яку проходить більшість військової допомоги для України, де за останні два роки повітряний простір тричі порушували крилаті ракети РФ, що коштувало життя двом громадянам РП. Відтак Польща має не лише ключове значення для поставок військової допомоги Україні, а й для всієї системи стримування та підготовки можливої оборони на східному фланзі НАТО.

Сєвєра повідомив, що йому невідомі деталі передачі американцями своєї системи Patriot Україні, і тому він попросив про розмову з цього приводу зі своїм американським колегою – радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном.

Видання New York Times у середу повідомило, що президент США Джо Байден ухвалив рішення про передачу Україні американської ЗРК Patriot, яка нині розгорнута в Польщі. Американська ЗРК Patriot розгорнута біля кордону з Україною, захищаючи логістичний хаб Ряшів-Ясьонка, через який більша частина західної військової допомоги потрапляє в Україну.

Фото: NurPhoto / Contributor/ Getty Images

Источник