Зміни в польському уряді: одна з нових міністрів опікуватиметься українцями

Президент Польщі Анджей Дуда у середу призначив віцепрем’єр-міністра і трьох нових міністрів до складу польського уряду.

Одна з новопризначених міністрів – Агнєшка Сцігай опікуватиметься питаннями українських біженців у Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

У відповідності до змін, на посаду віцепрем’єра з безпекових питань замість Ярослава Качинського, який напередодні подав у відставку, призначено міністра національної оборони Маріуша Блащака. На посади міністрів-членів Ради міністрів призначено також Агнєшку Сцігай, Влодзімєжа Томашевського і Збігнєва Гоффманна.

Як повідомив глава польського уряду Матеуш Моравецький, Сцігай опікуватиметься питаннями соціальної інтеграції, зокрема у контексті перебування в Польщі значної кількості біженців з України.

Під час церемонії призначення міністрів президент Дуда підкреслив, що Блащак є одним із найбільш досвідчених у польській владі в питаннях безпеки. Він зазначив, що у співпраці з ним ухвалено багато рішень щодо підтримки України, які принесли свій результат.

У свою чергу Блащак наголосив, що намагатиметься гідно замінити Качинського на посаді віцепрем’єра з безпекових питань. Він зазначив, що на посаді віцепрем’єра і надалі приділятиме багато уваги зміцненню обороноздатності польської армії завдяки підвищеному фінансуванню ЗС країни, збільшенню чисельності польського війська. Блащак поінформував, що фонд підтримки ЗС країни в цьому році складе 20 млрд злотих (4,5 млрд дол.), а в наступному – 49 млрд злотих (понад 11 млрд дол.).

Він підкреслив, що Польща й надалі підтримуватиме Україну у протидії російській агресії, зокрема поставляючи Києву артилерійські системи.

Як відомо, на початку червня Польща підписала з Україною оборонний контракт на суму 2,7 млрд злотих (близько 650 млн дол.) щодо продажу Україні самохідних артилерійських установок (САУ) Krab.

Станом на сьогодні в Польщі може перебувати приблизно 1,5 млн біженців з України, які прибули до РП після 24 лютого.

Фото: Marek Borawski, KPRP

Источник