Битва за Україну. День чотириста тринадцятий

Світ шокований стратою українського полоненого і вимагає покарати росію. Іспанія ближчими днями відправить в Україну 6 танків Leopard 2A і 20 бронетранспортерів

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста тринадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Міністерство фінансів США оголосило про черговий пакет санкцій у зв’язку з повномасштабною агресією росії проти України, який загалом охоплює понад 80 фізичних та юридичних осіб – американський Мінфін. Спільно з Великою Британією США запроваджують санкції проти холдингу USM Holding, пов’язаного з російським олігархом Алішером Усмановим, проти якого обмеження були запроваджені ще в березні 2022 року. Мінфін США також оголосило санкції проти Міжнародного інвестиційного банку Угорщини – кредитної установи, що базується в Будапешті, має майже 50% російської власності й позбавлена нагляду з боку угорської влади.
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що його візит 11 квітня до Канади та проведені там зустрічі були ефективними та продуктивними.

Результати роботи урядової команди в Канаді:

  • домовленості щодо оновлення Угоди про вільну торгівлю, яка відкриває нові можливості для бізнесу та для створення виробництв в Україні;
  • Канада оголосила про новий пакет військової допомоги: 21 тис. штурмових гвинтівок, 38 кулеметів, понад 2,4 млн патронів;
  • Канада запровадила черговий пакет обмежень проти російських юридичних і фізичних осіб. Під санкції, зокрема, потрапила компанія «Волга-Днепр», літак Ан-124 якої був заблокований у Канаді. Наступний крок — конфіскація «Руслану» та інших активів і передача їх на користь України.

Візит прем’єр-міністра України до США

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розпочав робочий візит до Сполучених Штатів Америки, під час якого планує обговорити питання військової, фінансової допомоги, залучення інвестицій та допомогу у відновленні, а також необхідність посилення санкційного тиску на російську федерацію – ЗМІ.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном і подякував Америці за лідерство в оборонній підтримці, а також закликав надати Україні більше зброї, в тому числі винищувачів.

Президент Володимир Зеленський зустрівся із двопартійною делегацією Сенату Конгресу США у складі Джозефа Манчіна, Лізи Мурковскі та Марка Келлі. Співрозмовники детально обговорили подальші напрями американської допомоги та роль Конгресу в цьому процесі.

  • Іспанія планує найближчими днями відправити в Україну шість танків Leopard 2A4, їх доставка має завершиться до кінця квітня – Маргарита Роблес, міністр оборони Іспанії. Окрім танків Іспанія поставить Києву також 20 бронетранспортерів.

Страта українського військового

  • Минулого тижня в інтернеті з’явилися два відео, на яких видно нібито обезголовлення українських захисників – CNN. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше – судячи з зелені – певно, було зняте влітку. Перше відео було опубліковане у соціальних мережах 8 квітня. Воно було зняте найманцями “Вагнера” та показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч зі зруйнованим військовим автомобілем. Видається, що у обох мертвих військових відтяті руки. російські акаунти стверджують, що відео було зняте поблизу Бахмута.
  • Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо відео того, як російські загарбники відрізають голову українському полоненому.
  • Президент Зеленський закликав світових лідерів відреагувати на відео, на якому російські окупанти відрізають голову українському полоненому.
  • Міністерство закордонних справ України закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду невідкладно звернути увагу на страту українського полоненого російськими військовими в контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • У Єврокомісії наголосили, що відео зі стратою українського військовополоненого – якщо буде підтверджено, що воно справжнє, – вкотре засвідчує зневагу рф до міжнародного права, і причетні до цього не мають лишитися безкарними.
  • Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні приголомшена надзвичайно жорстокими відео, які були опубліковані у соціальних мережах у вівторок і закликає покарати винних.
  • Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила страти українських полонених росіянами.
  • Від початку повномасштабного вторгнення росії жорстокість її військ стає з кожним днем все більш очевидною. Їхня поведінка жахлива, і такі мерзенні вчинки не залишаться безкарними – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «У мережі поширюється жахливе відео, як російські війська обезголовлюють українського військовополоненого. Це абсурд, що росія, яка гірша за ІДІЛ, головує в РБ ООН. російські терористи мають бути вигнані з України та ООН і відповідати за свої злочини».

Ентоні Білнкен, державний секретар США: «Україна має приймати рішення про те, як вона може найбільш ефективно захиститися від російської агресії та повернути захоплену в неї територію. Сполучені Штати, зі свого боку, надають свої поради при потребі, а також підтримку, про що оголошується публічно. Однак рішення, як де-факто повертати свої території, Україна приймає самостійно».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Бахмутському напрямку за цю добу ворог здійснив 225 обстрілів зі ствольно-реактивної артилерії, відбулося 22 боєзіткнення, 5 авіаударів. Було знищено 126 окупантів, 184 зазнали поранень – Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. Також було знищено радіолокаційну станцію і 6 складів боєприпасів.
  • Законодавство дозволяє іноземним пілотам воювати на боці України – Юрій Ігнат, речник Повітряних Сил ЗСУ. Він додав те, що командувач Повітряних Сил ЗСУ закликав командувачів повітряних сил країн-членів НАТО створити авіаційну коаліцію, адже перемога на землі кується у небі.

***

  • росія завершила створення трьох ліній оборони приблизно на 120 км Запорізької області – розвідка Британії.
  • За даними державного порталу розшуку дітей «Діти війни», станом на 12 квітня 2023 року (в Україні вважаються – ред.) зниклими – 405 дітей, депортованими – 19 384 дитини, знайденими – 11 243 дитини, повернутими – 361 дитина – пресслужба Офісу омбудсмена.

НОВИНИ: Україна

  • Станом на ранок 12 квітня енергосистема працює з профіцитом генеруючої потужності та здійснює постачання невеликих обсягів електроенергії до Молдови та Польщі – Міненерго.
  • Президент Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт "Про припинення дії Угоди між Україною та Республікою Білорусь про взаємне забезпечення захисту державних секретів" (№0197).
  • Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України працює у Києво-Печерській Лаврі та фіксує руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини – МКІП. Комісія зафіксувала аварійне становище та ознаки руйнування в корпусі № 112 «Книжковий склад», що перебував у користуванні УПЦ МП.
  • Президент Зеленський підписав закон, який передбачає призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, незалежно від строку звернення за пенсією – сайт президента.
  • Протягом наступних шести місяців у трьох громадах Івано-Франківської, трьох – Чернівецької та трьох – Закарпатської областей за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» запровадять ефективну систему енергетичного менеджменту – сайт U-LEAD.

***

  • Уряд планує у 2023 році видати понад 1000 грантів ветеранам для започаткування й розвитку бізнесу у межах програми “Власна справа” – Мінекономіки.
  • Регіональна газова компанія підключила до своїх мереж перший в Україні завод з виробництва біометану, який вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу для близько 1500 клієнтів – населення та промисловість – пресслужба компанії. Роботи з підключення біометанового заводу розпочали відразу після деокупації Чернігівської області у квітні минулого року. Весь процес від видачі технічних умов до завершення будівництва тривав менш як 6 місяців.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • США здійснюватимуть додаткові поставки озброєння в Україну, зокрема, йдеться по танки Abrams і БМП Bradley. Про це після зустрічі з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Вашингтон зміцнить свою постійну військову присутність в Польщі, зокрема, шляхом додаткового перекидання кількох тисяч військових, а також створення військової бази та складів з озброєнням.
  • Розмови про можливу передачу іншій країні фінських бойових літаків “наразі не на часі” – Анті Кайконен, міністр оборони Фінляндії. На початку березня прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час візиту до Києва заявила про можливість передачі Україні фінських бойових літаків, однак президент Фінляндії та міністр оборони одразу сказали, що не поінформовані про такі плани. Незабаром після цього Україна звернулася до Фінляндії із запитом на передачу літаків.
  • Польща може стати регіональним центром з обслуговування та ремонту танків Abrams, заявив віцепрем’єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак на полігоні Нова Демба, де відбуваються польсько-американські навчання за участю танків Abrams.
  • Міністерство фінансів Великої Британії запровадило санкції проти 14 фізичних і юридичних осіб, включаючи дружину Віктора Медведчука – Оксану Марченко – ЗМІ. Крім того, Британія запровадила обмежувальні заходи щодо чотирьох компаній, пов’язаних із російськими олігархами Алішером Усмановим і Романом Абрамовичем.
  • Пакистан у квітні відправить 230 контейнерів оборонного спорядження до України – The Economic Times.
  • Делегація Конгресу українців Канади (КУК) на чолі з президентом Олександрою Хичій у супроводі президента Світового конгресу українців (СКУ) Павла Ґрода зустрілася з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем і віцепрем’єр-міністром Канади Христею Фріланд – ЗМІ.
  • У ході робочого візиту до США міністр фінансів Сергій Марченко та перша заступниця директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат обговорили виконання українською стороною умов нової програми фінансування – Мінфін.
  • Обіцяні Канадою боєприпаси для систем протиповітряної оборони вже перебувають на шляху до України – CBC News. Водночас сучасна система ППО NASAMS, яку Канада в січні погодилася купити для України, ще не була відправлена.
  • У злитих секретних документах Пентагону зазначається, що Сербія, єдина країна в Європі, яка відмовилася ввести санкції проти росії за її вторгнення в Україну, але погодилася поставити зброю Києву або вже надіслала її – Reuters. Міністр оборони країни Мілош Вучевич казав, що Сербія не продавала і не продаватиме зброю ні українській, ні російській стороні.
  • Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що в його відомстві вкрай серйозно сприймають факти, які вказують на витік секретної інформації з Пентагону та готові докласти всіх зусиль, щоби знайти того, хто стоїть за цим – ЗМІ. Міністр оборони США заявив, що Україна має значну частину можливостей, необхідних для успіху весняного контрнаступу на тлі наслідків витоку документів американської розвідки.

ВОРОГ

  • 11 квітня генпрокуратура росії оголосила «небажаною» діяльність Громадянського форуму ЄС-росія, який об'єднував 180 європейських та російських громадських організацій – ЗМІ. Діяльність організації російська влада розглядає як таку, що спрямована на «збір інформації про внутрішні процеси в рф», на встановлення контактів з російськими «політичними емігрантами» для їх використання з метою «завдання шкоди росії». Високий представник ЄС Жозеп Боррель засудив рішення кремля.
  • Китай, росія та Іран ведуть таємні переговори щодо постачання Ісламській Республіці ключової хімічної сполуки, яка використовується для приведення в рух балістичних ракет, що означатиме явне порушення санкцій ООН – Politico.
  • Дехто Віталій Бородін написав черговий донос – попросив генпрокуратуру росії перевірити співачку Аллу Пугачову щодо фінансування Збройних сил України – росЗМІ. Бородін зокрема пише, що Пугачова, проживаючи в Ізраїлі, продовжує критикувати так звану «спеціальну військову операцію». За його словами, вона підтримує діячів культури, які покинули росію, критикують війну та, нібито, надають фінансову допомогу Україні.

Підготувала Марина Дмитрів

Источник