Битва за Україну. День п’ятсот сімнадцятий

ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро. У РФ продовжили терміни ремонту Кримського мосту — до 31 грудня 2023 року

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

— У РФ продовжили терміни відновлення Кримського мосту — його ремонтуватимуть до 31 грудня 2023 року — портал російського уряду.

— Європейський Союз виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро — Урсула фон дер Ляєн, очільниця Єврокомісії. «Поки Росія продовжує свою безжальну війну, ми продовжуємо підтримувати Україну». Єврокомісія оголосила про рішення здійснити чергові перерахування в серпні та у вересні 2023 року, з огляду на прогрес України на шляху реформ навіть в умовах війни — Верле Нуйтс, речниця Європейської комісії з питань економіки та фінансів.

— 25 липня США планують оголосити про новий пакет військової допомоги для України на суму до $400 млн — Associated Press. До нового пакета увійдуть: ракети для HIMARS та NASAMS, ракети повітря-земля Hydra-70, ПЗРК Stinger, протитанкові ракети Javelin, 32 бронемашини Stryker, снаряди,  боєприпаси для стрілецької зброї, розвідувальні нанодрони Hornet.

— У вівторок відбулася церемонія підняття прапора США з нагоди офіційного повернення країни до складу Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) — сайт організації.

***

— Відбулась телефонна розмова Президента Зеленського з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком — прес-служба президента. Обговорили подальшу оборонну співпрацю, перебіг наступальних операцій ЗСУ та актуальні оборонні потреби України.

— Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у виступі на саміті ООН з продовольчих систем у Римі заявив, що глобальні продовольчі системи підірвані й розплачуються за це мільярди людей — Ліга.Новини. «Я закликаю Російську Федерацію повернутися до реалізації Чорноморської ініціативи відповідно до моєї останньої пропозиції».

— Країни Балтії готові надати потужності п’яти великих портів на власній території для участі в безпечному експорті українського зерна на світові ринки — Ґабріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

— Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі попередив, що РФ може атакувати цивільні кораблі у Чорному морі з метою знищення українського експорту після зриву «зернової угоди» — «Європейська правда». Клеверлі заявив, що неодмінно обговорить недобросовісну поведінку Росії на засіданні Ради безпеки ООН.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Юсов, представник пресслужби ГУР Міноборони України: «Переведення 4-го реакторного блоку в режим гарячого зупину, у якому не було жодної технічної необхідності, свідчить лише про те, що росіяни продовжують займатися ядерним шантажем та залишають коло можливостей для реалізації своїх терористичних задумів, які матимуть найгірші наслідки».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Коли ми отримаємо F-16, тоді ми не будемо залежати від російського шантажу в питанні експорту українського зерна на світові ринки. Чим швидше ми їх отримаємо, тим швидше ми зможемо запустити новий (зерновий – ред.) коридор, який буде захищений й ефективний, і який буде працювати без жодних перешкод».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

— Сили оборони України продовжать завдавати удари по окупованому росіянами Криму та Кримському мосту, оскільки це потрібно, щоб зруйнувати логістику ворога — Резніков, міністр оборони. «Це нормальна тактика – руйнувати логістичні маршрути ворога, щоб зупинити його можливості отримати більше боєприпасів, палива, продовольства і так далі. Тому ми будемо використовувати цю тактику проти них».

— ППО ще на підльоті до Києва виявила та знищила всі дрони-камікадзе, якими російський агресор атакував столицю  — Київська МВА.

— ЗСУ вибили росіян із позицій біля Андріївки під Бахмутом — Андрій Ковальов, представник Генштабу Збройних Сил України. Можливе звільнення Андріївки вчергове покращить тактичне положення Сил оборони у районі Бахмута. Це також дозволить розвинути успіх з метою оточення або витіснення військ противника з Бахмута. Водночас росіяни без успіху наступали в районах на північний захід від Оріхово-Василівки, на південь від Іванівського і на захід від Кліщіївки. Українські військові за минулу добу уразили п'ять пунктів управління, дев'ять зенітно-ракетних комплексів, дев'ять артилерійських засобів на вогневих позиціях, а також чотири станції РЕБ.

— Українські військові минулої доби ліквідували під Бахмутом 95 російських загарбників, ще 187 — поранили, а також знищили 8 складів з боєприпасами і 1 склад паливо-мастильних матеріалів — Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. Він підтвердив інформацію, що Збройні сили України вже використовують касетні боєприпаси довколо Бахмута.

— ЗСУ мали успіх у напрямку Старомайорського, напрямок Бердянська — Андрій Ковальов, представник Генштабу. За словами Валерія Шершеня, речника Сил оборони Таврійського напрямку, на цьому напрямку вдалося просунутися на 500 м уздовж лінії фронту до 750 метрів углиб позицій ворога і відбити 17 російських атак без втрат позицій. На Мелітопольському напрямку, в районі Роботиного, у зв'язку зі щільним мінуванням положення українських сил — без змін.

— Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав бойові бригади на двох активних напрямках фронту — Бахмутському та Лиманському, щоб скорегувати плани, послухати командирів, дізнатися про їхнє бачення та прийняти виважені, адекватні рішення — Телеграм-канал командувача.

— Росіяни звинуватили Україну в атаці на корабель «Сергій Котов» у Чорному морі. Для цього Сили оборони начебто використали два безекіпажні катери — прес-служба Міноборони Росії. Атаку нібито змогли відбити.

— Морські піхотинці знищили російський ударний гелікоптер Ка-52 — ВМС ЗСУ.

***

— У тимчасово окупованому Криму є влучання у закинуті ферми, що у селі Красна Поляна Красногвардійського району, де знаходився особовий склад та боєприпаси окупантів — Сергій Братчук, речник добровольчої армії «Південь».

— В окупованій Каховці на Херсонщині пролунала серія вибухів, після яких російські окупанти скаржилися на втрати — Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

— 25 липня у тимчасово захопленому Донецьку пролунали вибухи. Місцеві повідомляють про "прильоти" біля Центральної клінічної міської лікарні №1 ім. Вишневського — ЗМІ.

***

— На Херсонщині через ворожий обстріл 2 людини загинули, 1 поранена — Херсонська ОВА.

— Російська армія атакувала дронами-камікадзе інфраструктурний об’єкт на Житомирщині. Інформація щодо жертв та масштабів пошкоджень уточнюється — Віталій Бунечко, начальник Житомирської ОВА.

— Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії виявили протипіхотні міни спрямованої дії на периферії майданчика Запорізької атомної електростанції — Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ. Експерти продовжують вимагати доступу до дахів реакторів ЗАЕС, зокрема до енергоблоків №3 та №4, які «викликають особливий інтерес».

— Загарбники перевели блок №4 ЗАЕС у стан «гарячого зупину» — Енергоатом. Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин».

— Загарбники за добу вбили на Донеччині, Херсонщині, Харківщині двох мирних жителів, у тому числі 10-річного хлопчика, ще 15 поранили — дані ОВА.

— Внаслідок російської агресії в Україні загинули 497 дітей, 1077 зазнали поранень — Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський:

— провів нараду напередодні засідання Ради Україна-НАТО, що відбудеться в середу, 26 липня, на рівні послів, є чіткий план запуску цієї структури на всіх рівнях — Телеграм-канал Президента;

— відзначив державними нагородами 118 військовослужбовців, серед яких 79 – посмертно — Укрінформ.

— увів до складу Ставки Верховного Головнокомандувача командувача Національної гвардії Олександра Півненка і вивів звідти попередника на цій посаді Юрія Лебедя — Укрінформ.

— підписав ухвалений у червні закон про відмову від паперових акцизних марок – їх з 2026 року замінять електронні марки у вигляді квадратного штрихкоду DataMatrix — сайт Верховної Ради. Законопроєкт про електронну акцизну марку, незважаючи на шалену протидію чорного ринку став законом. Він переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат, спростить його та поборе «тінь».

— Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону «Про внесення змін до Закону «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування і поводження з вогнепальною зброєю» — Тарас Мельничук, представник Кабміну у Верховній Раді. Законопроєкт передбачає заборону цивільним особам носити, зберігати, перевозити, застосовувати вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, відомості про які відсутні у реєстрах і базах даних Міністерства внутрішніх справ.

— Кабмін виділив з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії чергові 3,5 млрд грн громадам Київської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Чернігівської, Харківської та Херсонської областей — Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр.

— У Силах територіальної оборони ЗСУ завершився четвертий курс підготовки офіцерів «Вишкіл капітанів» за стандартами НАТО. Цього разу разом з офіцерами Сил тероборони ЗСУ навчалися представники Десантно-штурмових військ ЗСУ та Національної гвардії — Сили ТРО.

***

— У Харкові запустили в серійне виробництво безпілотник-розвідник Sirko, який має нерозбірний корпус і виготовлений із радіопрозорого полімеру. Незабаром компанія-розробник представить другу версію безпілотника —  Ігор Криничко, голова наглядової ради ТОВ «Науково-виробнича компанія Skyassist». Комісія Міноборони вже прийняла рішення дати дозвіл на використання БПЛА Sirko у військах.

— Печерський райсуд столиці обирає запобіжний захід колишньому начальнику Одеського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Євгену Борисову — Укрінформ. Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало 102 моніторинги способу життя військкомів, загалом у базу на такі перевірки внесені 1800 керівників та заступників керівників Територіальних центрів комплектування — Артем Ситник.

— Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику забороненої партії «Наші», колишньому народному депутату Євгену Мураєву, який причетний до підривної діяльності проти України — СБУ.

— Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки нардеп партії «Слуга народу» 48-річний Юрій Арістов в середині липня «засвітився» у 5-зірковому готелі Waldorf Astoria Maldives, що знаходиться на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви – ЗМІ. Юрій Арістов написав заяву про складання депутатських повноважень.

— Печерський районний суд у справі про держзраду обрав народному депутату від партії «ОПЗЖ» Пономарьову запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави — пресслужба Офісу генпрокурора.

***

— Каховську ГЕС відбудують із дотриманням новітніх екологічних вимог, зокрема до облаштування рибоходів, непримусових рибопропускних споруд, потужність станції збільшиться удвічі — Укргідроенерго.

— Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж активи 9 банків на загальну суму 5,16 млрд грн — пресслужба Фонду гарантування.

— Мінфін 25 липня на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до держбюджету 14,7 млрд грн — Мінфін.

— «Оператор ринку» запустив платформу для роздрібної торгівлі електроенергією, де постачальник має змогу запропонувати свої умови та ціну постачання електроенергії, а споживач знайти для себе вигідну пропозицію — Українськi Новини.

— Уряд шукає додаткові джерела поповнення бюджету. Вирішили збільшити ціни на алкоголь – Обозреватель. Реалізація проєкту постанови забезпечить надходження до державного та місцевого бюджетів у розмірі близько 500 млн грн.

— Конфісковане майно російського олігарха Михайла Шелкова буде виставлено на аукціон 10 серпня — ФДМУ.

— Цього року українські аграрії очікують зібрати 69 мільйонів тонн зернових та олійних культур, експортний потенціал України може скласти понад 50 мільйонів тонн — Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

— Німеччина у рамках нового пакету військової допомоги вже передала Україні 10 танків Leopard 1A5 — сайт уряду ФРН. Також Київ у новому пакеті військової допомоги від Берліна вже отримав 8 гусеничних всюдиходів Bandvagn 206, 18 танків Leopard 2 A6, 50 бронеавтомобілів DINGO, а також 54 бронетранспортери M113.

— Посольство США передало Командуванню Медичних сил Збройних сил України дві машини швидкої допомоги для військових госпіталів — американське дипвідомство.

— Депутат Європарламенту, колишній глава МЗС Польщі Радослав Сікорський у групі польських волонтерів везе до Харкова декілька автомобілів та дронів, закуплених, зокрема, за кошти його друзів з Великої Британії та США — варшавський офіс Сікорського.

— Міжнародна фінансова корпорація (IFC) відновлює після перерви роботу свого офісу в Києві — Альфонсо Гарсія Мора, віцепрезидент IFC у Європі та Латинській Америці. Докладніше в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу.

— Rheinmetall передасть ЗСУ ще дві системи ППО Skynex — сайт компанії. Skynex призначений для операцій ППО дуже малого радіуса дії, де керовані ракети є малоефективними.

***

— Глава ЮНЕСКО «шкодує» про загибель пропагандиста Журавльова і закликає до розслідування обставин. У Раді нагадали про нацистів — пропагандисти не є журналістами, вони військові злочинці — Олександр Мережко, голова зовнішньополітичного комітету Верховної Ради України.

— Прем’єр Японії Фуміо Кішіда доручив правлячим партіям прискорити обговорення щодо пом’якшення суворих правил щодо експорту військового обладнання, оскільки уряд прагне зміцнити вітчизняну оборонну промисловість і розширити підтримку України — Kyodo News.

— Румунія вирішила приєднатися до Декларації країн G7 на підтримку України, представленої на полях Саміту НАТО у Вільнюсі — Міністерство закордонних справ Румунії.  Очільниця румунського МЗС Лумініца Одобеску представила плани щодо транзитних перевезень української агропродукції.

— Один з найбільших швейцарських банків Julius Baer попередив клієнтів, які живуть у Росії, про майбутнє закриття їхніх рахунків —  Forbes Russia. Всі угоди і контракти будуть припинені з 30 вересня.

— Уряд Японії планує збудувати у південній префектурі Окінава мережу укриттів та бомбосховищ на випадок надзвичайної ситуації чи збройного конфлікту навколо Тайваню – Kyodo.

— Китайський топдипломат Ван І вдруге став міністром закордонних справ КНР. Цінь Ган був знятий з посади міністра закордонних справ, яку він обіймав — Xinhua.

ВОРОГ

— Головним завданням участі Росії у Чорноморській зерновій ініціативі був її максимальний саботаж, свідчить перехоплена ГУР секретна доповідь для вищого воєнно-політичного керівництва РФ – ГУР.

— Російська розвідка посилює стеження за владою Молдови з даху посольства РФ у Кишиневі. Особливо часто рух на даху дипмісії РФ відбувається перед виборами президента, парламенту чи візитами до Молдови іноземних делегацій — Jurnal TV та The Insider. Люди на даху посольства є засекреченими офіцерами зв'язку з ГРУ та СЗР РФ.

— Російська делегація на чолі з Шойгу 25-27 липня поїде в КНДР на «святкування» 70-річчя закінчення Корейської війни – «РИА Новости». Візит сприятиме зміцненню російсько-північнокорейських військових відносин.

— Держдума РФ підвищила штраф за неявку до військкомату до 30 тисяч рублів, тоді як раніше максимальна сума штрафу передбачала 3 тисячі рублів – «РИА Новости».

— Росія збільшує виробництво безпілотників «Ланцет», хоча й завищує дані про реальні обсяги.

Підготувала Жанна Телеганова

Источник