Битва за Україну. День сімсот вісімдесятий

Німеччина негайно відправить Україні ще один комплекс ЗРК Patriot. Міністерство фінансів США в координації зі Сполученим Королівством ввели нові обмеження проти експорту Росією алюмінію, міді та нікелю

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міністерство фінансів США в координації зі Сполученим Королівством ввели нові обмеження проти експорту Росією алюмінію, міді та нікелю — Мінфін США..

Україна безпілотниками атакувала військову частину в місті Ковилкіно в Мордовії. Атаковано було 590 окремий радіотехнічний вузол (в/ч 84680), на озброєнні якого стоїть загоризонтний радіолокатор 29Б6 "Контейнер", дальність виявлення цілей близько 3000 км, а висота понад 100 км — Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії "Південь"

Німеччина негайно відправить Україні ще один комплекс ЗРК Patriot. Його нададуть на додаток до вже поставлених та тих систем протиповітряної оборони, які планують передати — Міністерство оборони ФРН. Президент Зеленський після рішення Німеччини про термінову передачу Україні однієї системи ЗРК Patriot закликав інших лідерів держав-партнерів України наслідувати цей приклад.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, Президент України: «Уже зараз інші країни зацікавлені в нашій зброї і в тому, щоб ми працювали разом. Адже без нашої сили не буде повноцінної сили ЄС і НАТО. Україна обов’язково досягне безпеки для себе і допоможе іншим зберегти й зберігати безпеку».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На Бахмутському напрямку тривають бої за Богданівку,  вночі штурмові групи ворога пробилися на північну околицю міста. Богданівка зараз під контролем Сил оборони — Міноборони

Росіяни атакують українські позиції на Лиманському, Бахмутському напрямках штурмовими групами при підтримці бронетехніки. На Покровському напрямку ворог намагається прорвати оборону, використовуючи десятки танків та БМП — Олександр Сирський.

На Запорізькому напрямку ворог розосередив свої сили між Роботиним та Вербовим і намагається проміряти міцність оборони українських сил на кожному з цих напрямків — Наталія Гуменюк, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.

За минулу добу на східному напрямку Сили оборони ліквідували 948 солдатів російської армії та знищили десятки одиниць техніки — оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця»

Мінні шукачі "Чернігів" та "Черкаси", які національні ВМС отримали від Великої Британії, прибули до бази Королівського флоту в місті Портсмут, аби взяти участь у спільних навчаннях — ВМС ЗСУ

Служба безпеки України від початку поточного року викрила 11 агентурних мереж ворога – Василь Малюк, голова СБУ.

***

Від ворожих атак на Покровський та Волноваський райони Донеччини у суботу загинуло троє людей, ще четверо зазнали поранень – ОВА.

Російські військові обстріляли село Козацьке Херсонської області. Двоє місцевих жителів отримали поранення – ОВА.

Вранці 13 квітня російська армія обстріляла цивільний автомобіль прицільно, росіяни вбили чоловіка, який віз продукти мешканцям сіл прикордоння у Чернігівській області — Нацполіція

Внаслідок обстрілів минулої доби російським окупантами Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 15 отримали пораненн – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Наразі в Україні функціонують 500 підприємств оборонно-промислового комплексу, на яких працюють майже 300 тисяч людей — Володимир Зеленський, президент України.

Президент України Володимир Зеленський

—  привітав працівників і працівниць оборонно-промислового комплексу

—  провів "результативну" розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Подякував канцлеру за рішення щодо постачання ще однієї системи Patriot в Україну.

Законопроєкт про демобілізацію військових буде готовий швидше, ніж за 8 місяців. Готуватися цей законопроєкт буде спільно з Міністерством оборони, а також представниками Генштабу — Дмитро Лазуткін, речник Міноборони.

Уряд схвалив концепцію Державної цільової науково-технічної програми з використання технологій штучного інтелекту в пріоритетних галузях економіки на період до 2026 року — Тарас Мельничук, постійний представник уряду у Верховній Раді України

Внаслідок російських атак вітчизняна енергосистема втратила значний обсяг генерації енергії, проте вона залишається збалансованою і працює стабільно — Герман Галущенко, міністр енергетики України

Служба безпеки України запобігла замаху на начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна — Василь Малюк, голова СБУ

Кабінет міністрів погодив передачу в управління ДУ «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» арештованого майна на території парку – сайт уряду.

Через намагання росіян знищити генерацію в Україні до наступного опалювального сезону потрібно запровадити рішення з перепроєктування системи теплопостачання — Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр України з відновлення

Понад 60 медзакладів обладнані сонячними панелями, крім того, в лікарнях встановлено понад 11 тис. генераторів на випадок відключення електроенергії – МОЗ.

***

На Хмельницькій атомній електростанції урочисто заявили про старт будівництва п'ятого та шостого енергоблоків за американською технологією. Паралельно планують добудувати третій і четвертий – Укрінформ.

Фонд державного майна України на поточному тижні залучив до бюджету майже 32 млн грн за результатами 15 приватизаційних аукціонів – пресслужба фонду

За тиждень з 8 по 12 квітня Національний банк України зменшив продаж валюти на міжбанку до 378,3 млн дол., при цьому купивши майже 1,25 млн дол. — НБУ.

В українській енергосистемі ситуація контрольована, енергосистема працює стабільно та збалансовано, на 13 квітня прогнозувався комерційний імпорт та експорт електроенергії – Міненерго.

У січні – березні 2024 року із державного бюджету на соціальні виплати спрямували 112,7 млрд грн, із них у березні – 37,4 млрд гривень — Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Погоджено українську частину команди з реалізації проєкту зі створення Центру Україна-НАТО (JATEC), готується дорожня карта його запуску – МОУ.

Держдепартамент США, USAID та Міністерство торгівлі в партнерстві з Урядом України й Торговою палатою США проведуть Форум партнерства США й України 17 квітня у штаб-квартирі Торгової палати в Вашингтоні – Держдепартамент.

Конгресвумен і соратниця Дональда Трампа Марджорі Тейлор Грін заявила, що законопроєкт щодо допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню можуть розглянути наступного тижня — Грін у соцмережі Х

Президент США Джо Байден заявив, що не виключає атаки Ірану на Ізраїль найближчим часом та застеріг Тегеран не робити цього – Укрінформ.

Колишній президент Дональд Трамп дав зрозуміти, що республіканці готові підтримати додаткову допомогу Україні, якщо вона буде надана у формі кредиту — The Hill.

У залах парламенту Румунії у Бухаресті з 12 по 15 квітня відбувається саміт Світового конгресу українців (СКУ), на якому зібралися понад 200 очільників і представників українських громад із 55 країн та п’яти континентів світу — СКУ

Уряд Польщі створить Раду з питань співпраці з Україною, до якої увійдуть представники науки, бізнесу, влади та місцевого самоврядування — Павел Коваль, голова комісії Сейму РП у закордонних справах

Міністерство закордонних справ Нідерландів тимчасово закрило посольства у Тегерані (Іран) та консульство в Ербілі (Ірак) — NL Times.

Виконавча рада МВФ підтримала рішення щодо продовження терміну перебування на посаді директора-розпорядника Фонду Крісталіни Георгієвої впродовж наступних п’яти років – МВФ.

США зафіксували переміщенням Іраном військової техніки, включаючи безпілотники і крилаті ракети, що може свідчити про те, що Іран готується атакувати ізраїльські об'єкти з власної території — CNN

У авіакомпанії Austrian Airlines заявили, що призупиняють всі рейси з Відня до Тегерана до 18 квітня у огляду на ескалацію напруженості в регіоні – Reuters.

В п'ятницю Міністерство закордонних справ Австрії слідом за Німеччиною закликало своїх громадян покинути Іран. Напередодні Франція закликала своїх громадянам утриматися від поїздок до Ірану, Лівану, Ізраїлю та палестинських територій – ЗМІ.

Всесвітньовідомий італійський дизайнер одягу Роберто Каваллі помер на 83-му році життя – Укрінформ.

ВОРОГ

Міністр закордонних справ Таджикистану Сіроджиддін Мухріддін засудив застосування тортур до таджикистанців, яких затримали за підозрою у скоєнні теракту в “Крокусі”. На засіданні Ради міністрів закордонних справ СНД у Мінську він заявив, що російські силовики мають дотримуватися норм і принципів міжнародного права, особливо щодо презумпції невинності, заборони катувань і жорстокого поводження – ЗМІ.

У березні 2024 року суди у країні-терористці Росії винесли 684 вироки у кримінальних справах про самовільне залишення частини, тобто по 34 вироки виносилося щодня – росЗМІ. До цього найбільш завантаженим для суддів був лютий 2024 року: тоді вперше в історії до судів було направлено понад сімсот (718) справ про самоволку.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник