Дефолт Росії неминучий — Bloomberg

Дефолт Росії неминучий - Bloomberg

У Кремль стукає дефолт

В агентстві Bloomberg вважають «фактично неминучим» перший зовнішній дефолт Росії з 1917 року

У Bloomberg назвали неминучим перший за понад сто років зовнішній дефолт Росії. Російський дефолт 1998 року був оголошений за внутрішнім боргом.

Перший з 1917 року зовнішній дефолт Росії буде оголошено через запроваджені проти країни жорсткі санкції за напад на Україну, пише агентство.

Дефолт РФ загрожує на тлі того, що Казначейство США призупинило виплати доларових боргів із рахунків Росії в американських банках. Коли спробу платежу у твердій валюті було заблоковано, Росія порушила умови за двома випусками облігацій, заплативши інвесторам рублі замість доларів.

«Це підштовхнуло годинник зворотного відліку на крок ближче до дефолту. Ризики дефолту в РФ з’явилися після вторгнення Росії в Україну в лютому та санкцій проти агресора — російських банків, компаній та олігархів», — вважають в агентстві.

Деякі аналітики сумнівалися, що глибока фінансова та політична ізоляція режиму Путіна дозволить Росії довго уникати дефолту.

Згідно з останнім дослідженням ICE Data Services, дані про страхове покриття боргу дають майже 90% ймовірність дефолту протягом 12 місяців.

«Якщо Росії не вдасться організувати виплати власникам облігацій протягом пільгового періоду, і на рахунки не надійдуть долари, то це дефолт», — заявив головний інвестиційний директор берлінської компанії Capitulum Asset Management Лутц Рогмайєр.

Як зазначає Bloomberg, незважаючи на санкції, Росія все ще заробляє мільярди доларів від експорту нафти і газу. З урахуванням цих надходжень уряд РФ каже, що вони мають кошти, щоб розплатитися з кредиторами.

Нагадаємо, що міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings опустило рейтинги Росії в іноземній валюті до «вибіркового дефолту». Причиною стали ризики того, що Москва не зможе і не захоче виконати свої зобов’язання перед іноземними власниками боргу.

Джерело