Деякі країни ЄС підтримали спільні закупівлі боєприпасів для України — Bloomberg

Кілька країн ЄС надали попередню згоду на спільну кількамільярдну закупівлю боєприпасів для України та поповнення власних складів.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Bloomberg.

“Пропозиція, зроблена Естонією цього тижня стосовно інвестування близько €4 мільярдів у спільні закупівлі мільйонів снарядів, отримала попереднє схвалення Нідерландів та Румунії”, — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що остаточне рішення з цього приводу може бути ухвалене вже наступного місяця. “Очікується, що міністри закордонних справ країн ЄС обговорять цей план під час зустрічі у Брюсселі в понеділок, а остаточне рішення може бути ухвалене під час зустрічі лідерів ЄС у березні”, — стверджує Bloomberg.

Агентство наголошує, що Україна щодня використовує на полі бою більше снарядів, ніж країни ЄС можуть виробляти. “Це дуже хороша ініціатива, оскільки боєприпаси — це проблема. Україна потребує їх багато, й нам необхідно поповнити власні запаси. Наразі ми робимо це на національному рівні, але я б підтримала збільшення масштабу”, — сказала міністерка оборони Нідерландів Кайса Олонгрен.

Свою підтримку цій пропозиції висловив також міністр оборони Румунії Богдан Ауреску, назвавши її “цікавою”. “Спільні зусилля — значно більш ефективні”, — сказав Ауреску.

Окрім Естонії, яка виступила ініціатором ініціативи, раніше її підтримали також у Польщі та Франції.

Источник