Еліта в РФ боїться репресій та чисток — Bloomberg

Еліта в РФ боїться репресій та чисток - Bloomberg

Російська еліта налякана настроями у Кремлі

Заява Євгена Пригожина про сталінські методи боротьби з російськими бізнесменами, які не підтримують війну в Україні, посіяла страх «у верхах».

Російська еліта побоюється за свою безпеку після закликів бізнесмена та засновника ПВК Вагнер Євгена Пригожина повернутися до «сталінських репресій». Про це 8 листопада повідомило агентство Bloomberg.

Зазначається, що керівники вищої ланки бізнесу та урядовці зі зростаючим занепокоєнням спостерігають за тим, як у Кремлі піднімаються відверті прихильники жорсткої лінії.

За їхніми словами, публічні заклики Пригожина до «негайних сталінських репресій» проти бізнес-магнатів, які не виявляють достатнього ентузіазму щодо підтримки воєнних дій в Україні, змусили деяких багатих росіян побоюватися за свою безпеку та безпеку своїх сімей.

«Один високопосадовець порівняв нинішню ситуацію з військовою диктатурою, але без військового перевороту, який зазвичай їй передує. За словами інсайдерів, домінуючою емоцією зараз є страх. Усі опитані для цієї статті говорили на умовах анонімності, пославшись на ризик репресій», — пише Bloomberg.

Незважаючи на те, що президент РФ Володимир Путін заявив про завершення мобілізації, багато представників ділової та бюрократичної еліти стурбовані тим, що мілітаризація економіки та суспільства прискорюється.

«Майже дев’ять місяців бойових дій лише зміцнили думку багатьох представників ділової та економічної еліти в тому, що вторгнення Путіна було катастрофічною помилкою, яка прирікає країну на ізоляцію і слабкість. Навіть в уряді багато хто тихо виступає проти боротьби, але надто наляканий, щоб висловлюватися.» «Магнати намагаються не втручатися в політику, сподіваючись залишитися на боці Кремля і зберегти роботу заводів. Лише небагато людей залишили країну і публічно критикували війну», — наголосило агентство.

Нагадаємо, минулого тижня Telegram-канал Кепка Пригожина опублікував відповіді бізнесмена на запитання телеканалу RT. Журналіст, зокрема, поцікавився, у чому причина того, що найбагатші люди країни ігнорують військову ситуацію, а іноді допомагають протилежній стороні.

«Причина у безкарності. Повинні бути включені важелі та механізми тотального «знищення» цих людей як бізнесменів. Стосовно них терміново потрібні сталінські репресії», — заявив Пригожин.

Пригожин вперше зізнався, що створив ПВК Вагнер

Джерело