Франція профінансує військову допомогу Україні із заморожених активів РФ

Франція має намір використати частину з 1,4 млрд євро, які є відсотками від конфіскованих у ЄС російських активів, на фінансування закупівель військової техніки для України.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство збройних сил Франції.

"Разом з іншими державами-членами, міністерство братиме участь у реалізації нового заходу підтримки України з боку Фонду миру ЄС", — указується у пресрелізі військового відомства.

Ідеться про суму в 300 мільйонів євро, яку буде виділено упродовж 2024 року. Ці кошти, як пояснюють у міністерстві, дадуть можливість наростити темпи роботи французької промисловості, що працюватиме на підтримку України.

Єврокомісія домовилася з Генеральним директоратом з питань озброєнь про використання цих грошей для швидкої закупівлі у французької промисловості боєприпасів, артилерії та засобів протиповітряної оборони для ЗСУ.

Нагадаємо, близько 200 мільярдів євро російських активів були заморожені в ЄС після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, майже 90% з них знаходяться в Бельгії.

У травні цього року члени Євросоюзу досягли домовленості про використання відсотків, отриманих від цих активів. У липні ЄС оголосив про виділення Україні 1,5 млрд євро допомоги, що відповідає першому траншу цих прибутків. Очікується, що ці активи генеруватимуть від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік для допомоги в озброєнні України та фінансуванні її відбудови.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 250 мільйонів доларів.

Источник