Генсек НАТО закликає союзників зняти обмеження для України на удари західною зброєю по РФ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників зняти обмеження на використання Україною зброї для завдання ударів по військових цілях на території Росії.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у п’ятницю в інтерв’ю виданню The Economist.

«Вважаю, союзникам прийшов час подумати про те, чи не слід їм скасувати обмеження стосовно використання зброї, переданої Україні, особливо зараз, коли в Харкові, поблизу кордону, йдуть бойові дії, – сказав Столтенберг. – Позбавлення України можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на території Росії дуже ускладнює їй самооборону».

Генсек уточнив, що Росія веде агресивну війну, й Україна має право захищатися. «І це передбачає також завдання ударів по цілях на території Росії, – пояснив він, зауваживши, що деякі союзники вже зняли такі обмеження» і «що прийшов час усім союзникам» зробити це саме.

Столтенберг наголосив, що самооборона – «святиня Статуту ООН». «Це законно, це легітимно, і ми допомагаємо Україні відстоювати це право, що має передбачати можливість завдавати ударів по військових цілях на території Росії», – повторив він.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Ентоні Блінкен, а також кілька інших представників близького оточення президента Джо Байдена прагнуть переконати його дозволити Україні бити американською зброєю по об’єктах на території Росії.

Раніше Велика Британія та деякі інші країни зняли такі обмеження.

Источник