Єдиний авіаносець РФ доведений до «плачевного стану» — ГУР

Єдиний авіаносець РФ доведений до "плачевного стану" - ГУР

Фото: wikipedia.org Російський крейсер Адмірал Кузнєцов (архівне фото)

Корпус крейсера Адмірал Кузнєцов у критичному стані. Корабель неспроможний переміщатися своїм ходом.

Військові та суднобудівники Росії намагаються перекласти один на одного відповідальність за доведення до критичного стану єдиного російського авіаносця Адмірал Кузнєцов, який зараз перебуває на судноремонтному заводі в Мурманську. Про це 9 січня повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

«Щоб продовжити ремонтні роботи, нещодавно було ухвалено рішення про переведення корабля з сухого доку в один із причалів судноремонтного заводу. Втім, ще на стадії підготовки до переміщення з’ясувалося, що крейсер взагалі не здатний переміщатися своїм ходом», — зазначили у ГУР.

Після цього була спроба переміщення авіаносця за допомогою декількох буксирів, проте і це виявилося неможливим через критичний стан корпусу. Фахівці-судноремонтники попередили, що стан Адмірала Кузнєцова не дозволяє спускати його на воду, оскільки судно з високою ймовірністю перевернеться на бік і затоне.

«Металеві конструкції нижче третьої палуби зазнали значної корозії. Трюми повністю заповнені каламутною водою, що унеможливлює детальне обстеження корабля зсередини. Посадовці 35-го судноремонтного заводу та керівництво флоту намагаються перекласти один на одного відповідальність за поточний стан справ. Поки неможливо навіть установити, хто саме прийняв рішення про переміщення корабля», — зазначили у розвідці.

Командування флоту висунуло штрафні санкції на півтора мільярда рублів керівництву заводу за зрив термінів ремонту та невиконання контракту. Менеджмент підприємства оприлюднив листа, в якому не визнає провину у доведенні корабля до плачевного стану.

«З високою ймовірністю винними визнають військове представництво на заводі, який здійснював нагляд за ходом робіт. За наявними даними на сьогодні не існує навіть приблизних термінів завершення ремонту Адмірала Кузнєцова і повернення його на службу», — підсумували в ГУР.

Нагадаємо, авіаносець Адмірал Кузнєцов перебуває на ремонті з 2017 року. Наприкінці минулого року на кораблі, що стоїть у Мурманську, виникла пожежа.

Джерело