Країни НАТО нададуть Україні додаткові комплекси Patriot та десятки інших систем ППО

Лідери США, Нідерландів, Німеччини, Італії й Румунії оголосили про передачу Україні вже зараз пʼяти стратегічних систем протиповітряної оборони Patriot та SAMP-T, а також десятків тактичних систем ППО — у ближчому майбутньому.

Про це йдеться в спільній заяві, оприлюдненій на сайті Білого дому, передає Укрінформ.

"Сьогодні ми оголошуємо, що спільно передаємо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, в тому числі додаткові батареї Patriot від США Німеччини та Румунії, компоненти для Patriot, надані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення роботи ще однієї батареї Patriot, а також додаткову систему SAMP-T, подаровану Італією",- зазначається в документі.

Підкреслюється, що всі п’ять нових стратегічних систем ППО допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових.

"Ми тісно співпрацюємо з українським урядом, аби ці системи можна було швидко розгорнути",- вказується в заяві.

Окрім того, лідери п'яти країн повідомили, що працюють над тим, аби пізніше цього року надати Україні десятки інших комплексів ППО тактичного рівня, таких як NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard.

Кілька членів НАТО, в тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Велика Британія продовжать грати важливу роль у передачі цих систем Україні, а інші партнери допомагатимуть у забезпеченні ракетами-перехоплювачами.

Крім того, зазначається, що США здійснять перерозподіл у передачі ракет для систем ППО іншим країнам на користь України. Це дозволить надати ЗСУ сотні ракет впродовж наступного року.

"Ми прагнемо забезпечити Україну додатковими можливостями протиповітряної оборони, оскільки вона захищається від агресії Росії, включаючи навмисні напади РФ на українські міста та цивільну та критичну інфраструктуру", — наголосили автори заяви.

Як повідомляв Укрінформ, у Вашингтоні відбувається ювілейний саміт НАТО на рівні глав держав. Українську делегацію очолює Президент Володимир Зеленський.

Фото: Getty Images

Источник