Напряму від виробника: Пентагон розкрив, що входить до нового пакета допомоги Україні

Новий пакет оборонної допомоги Україні від США на понад $1 мільярд, оголошений у середу, передбачає близько пів тисячі одиниць сучасних зразків бойової й спеціальної техніки, які цього разу Пентагон закуповує напряму у виробників зброї.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства оборони США, оприлюдненому в середу, передає Укрінформу.

«Пакет, виділений у межах Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI) підтверджує наміри США щодо подальшої підтримки України в довгостроковій перспективі», — зауважується в повідомленні.

На відміну від попередніх пакетів, які діяли в межах президентських повноважень та забезпечувалися за рахунок зброї з арсеналів Пентагону, нинішні поставки відбуватимуться за шляхом прямих закупок озброєння у виробників. Таким чином, це можна розглядати як тривалу інвестицію у зміцнення обороноздатності ЗСУ, підкреслили в Міноборони США.

У Пентагоні також повідомили, що новий пакет включатиме 18 ракетних систем HIMARS та боєприпасів до них; 150 броньованих авто HMMWV; 150 тактичних тягачів; 40 вантажівок і 80 причепів для перевезення важкої техніки. Крім того, в Україну будуть поставлені два радари для БПЛА; 20 багатофункціональних РЛС; системи протидії дронам, а також системи захищеного зв'язку, спостереження, розмінування тощо. Виділене фінансування, крім того, передбачає проведення навчань особового складу України, а також обслуговування та підтримки техніки й озброєння.

Як повідомлялося, загалом, від січня 2021 року Сполучені Штати виділили приблизно $16,9 мільярда у вигляді оборонної допомоги Україні. Причому, в Пентагоні наголошують, що продовжують взаємодіяти з Україною, щоби задовольнити її невідкладні та довгострокові потреби.

Источник