РНБО повідомляє про нові фейки та маніпуляції роспропаганди

РНБО повідомляє про нові фейки та маніпуляції роспропаганди

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua РНБО повідомляє про чергові фейки та маніпуляції російської пропаганди

Відвертий фейк російської пропаганди стосується втрат військ РФ в Україні, точніше майже відсутності втрат у той час, як кількість загиблих російських військових перевищила 30 тисяч.

Центр протидії дезінформації РНБО повідомляє про чергові фейки та маніпуляції російської пропаганди.

Одна з найпоширеніших маніпуляцій стосується використання Україною хімічної зброї.

«Постійний представник Росії при організації із заборони хімічної зброї Олександр Шульгін заявив: «Росія попередила ОЗХЗ про підготовку провокацій України з можливим використанням хімічних речовин. Зараз організація вивчає надану їй інформацію, — це текст маніпуляційного повідомлення, ЦПД спростовує його.

Дезінформаційні повідомлення стосуються постачання ракет до прикордонних районів.

«У МО РФ повідомили, що «у Сумській області очікується постачання ракетних систем великої дальності зі США, за допомогою яких бойовики збройних формувань України за наказом СБУ планують завдавати ударів по прикордонній Росії безпосередньо з житлових районів міста Шостка», — насправді це неправда, у ЦПД спростовують цю інформацію, але її поширюють російські ЗМІ та соцмережі.

Відвертий фейк російської пропаганди стосується втрат військ РФ в Україні, точніше майже відсутності втрат.

«ЗМІ РФ з посиланням на депутата держдуми РФ А. Картаполова повідомили: «Росія практично перестала зазнавати втрат під час війни в Україні… цифри, що оприлюднило МО РФ у березні, — 1351 загиблий. Є поранені, але такої кількості загиблих немає, і це є результатом зміни підходу до ведення бойових дій», — подібні новини тиражуються в російських ЗМІ, але в ЦПД РНБО запевняють, що це фейк.

Раніше повідомлялося, що з 24 лютого до 1 червня загальні втрати особового складу російських військ на території України орієнтовно склали 30 700 осіб.

Джерело