Росія у вогні. Що відбувається біля кордону України

Росія у вогні. Що відбувається біля кордону України

Фото: скриншот У російському Брянську горіла нафтобаза трубопроводу Дружба

З початку повномасштабного вторгнення в РФ сталася низка пожеж на об’єктах, тим чи іншим чином пов’язаних з війною проти України.

  На Росію зійшов благодатний вогонь – такими повідомленнями заповнені всі соцмережі вже кілька днів. Влада Бєлгородської, Курської та Воронезької областей у ніч на середу повідомила про вибухи. Це не перші подібні випадки останнім часом. розповідає, що відбувається в прикордонних з Україною регіонах Росії.     Як горить Росія   У ніч проти 27 квітня в Бєлгородській області РФ в черговий раз спалахнув склад боєприпасів. Про це повідомив губернатор області В’ячеслав Гладков у своєму каналі   За словами бєлгородського губернатора, на складі в Малій Нелидівці прогриміло кілька потужних вибухів і спалахнула пожежа, яку протягом кількох годин було ліквідовано.  

 

А місцеві жителі Воронежа і Курська могли спостерігати роботу систем протиповітряної оборони. «Сьогодні вночі, о 2:45, багато жителів Курська чули бахкання. Деталі інциденту уточнюються. За попередніми даними, спрацювала система ППО», – написав губернатор Курської області Роман Старовойт у своєму Telegram-каналі.   Його колега з Воронежа Олександр Гусєв заявив, що «система ППО виявила й успішно знищила малогабаритний розвідувальний БПЛА».   Увага! Відео містить ненормативну лексику  

 

Двома днями раніше глава Курської області також завив про нібито два успішно збитих українських безпілотники.   У коментарі Комсомольской правде глава Бєлгородської області також розповів про «обстріл з української сторони села Головчино Грайворонського міського округу». Він зазначив, що жителі відмовляються виїжджати із прикордонних населених пунктів.   Примітно, що після кожного такого інциденту в Росії в соцмережах з’являються світлини осіб із сумками, які серед ночі, як заявляється, евакуюються з міста.  

Росія у вогні. Що відбувається біля кордону України

 

На тлі повідомлень про вибухи, безпілотники і роботу ППО в російських регіонах ФСБ РФ в середу заявила про затримання двох росіян, які нібито готували диверсію в Бєлгородській області «на одному з об’єктів транспортної інфраструктури». Спецслужба назвала їх «прихильниками українського нацизму».  

 

Перший «благодатний вогонь» зійшов на Росію 29 березня в районі села Красный Октябрь Бєлгородської області. Тоді вибух стався на місцевому складі боєприпасів. Причиною тих вибухів став людський фактор, говорили в екстрених службах окупантів.  

Росія у вогні. Що відбувається біля кордону України

    У ніч на 25 квітня в російському Брянську, за 150 кілометрів від кордону з Україною, спалахнуло дві пожежі. Одна на нафтобазі російської держкомпанії Транснефть, другий – на території військової бази, де зберігалося паливо, написав у Twitter Руслан Левієв, засновник Conflict Intelligence Team, посилаючись на геолокацію пожеж.   Одна з пожеж охопила резервуар з дизелем обсягом 10 тисяч кубометрів, пише Інтерфакс. Вартість цього обсягу палива оцінюється в 10 мільйонів доларів, а на ремонт резервуару може піти щонайменше три місяці, кажуть експерти.  

 

Це вже друга нафтобаза Росії, що спалахнула на кордоні з Україною за цей місяць. 1 квітня пожежа охопила нафтобазу російської держкомпанії Роснефть у Бєлгороді, за 40 кілометрів від кордону з Україною. На нафтобазі спалахнули вісім резервуарів з дизельним паливом об’ємом 2 тисячі кубометрів кожен.   Тоді російська влада заявила, що нафтобазу з вертольотів обстріляли українські військові. Міноборони України відкинуло цю заяву. Докладно про це в матеріалі Авіаналіт на Бєлгород: чиї гелікоптери завдали удару.   Також у Брянську, крім згорілої нафтобази і складу боєприпасів, виявилася пошкодженою залізниця в напрямку військової частини, по якій окупанти везли військову техніку і боєприпаси в Україну.  

    Ще одна примітна подія сталася 21 квітня в російській Твері. У другому Центральному науково-дослідному інституті повітряно-космічної оборони РФ сталася пожежа. НДІ брав участь у розробці систем ППО С-400, а також ракетного комплексу Іскандер, ракетами якого постійно обстрілюють територію України.   Причиною пожежі назвали аварійний режим роботи електромережі – будівля та проводка були старими, писало держагентство ТАРС. У вогні загинуло 17 осіб.  

 

Крім того, Сибірську область охопили масштабні лісові пожежі, які, як пише британська газета Independent, немає кому гасити через війну проти України.   Лісові пожежі в Росії стають дедалі частішим явищем у регіоні з весни до осені. У вченому середовищі вони викликають велике занепокоєння із приводу зміни клімату – сибірські пожежі викидають чимало вуглекислого газу в атмосферу Арктики. Вчені неодноразово заявляли, що їх потрібно гасити якнайшвидше.   Але наразі це неможливо, адже російські військові підрозділи, які зазвичай борються з ними, були передислоковані для вторгнення в Україну.   Джессіка Маккарті, дослідник клімату з Університету Маямі, штат Огайо, заявила:   «Оскільки для великих пожеж часто потрібна військова авіація, щоб виявляти і перевіряти звіти із супутників, а також боротися з пожежами у Сибіру, ​​сумнівно, що ці сили будуть доступними навіть влітку, якщо війна продовжиться. Значить, або пожеж буде більше… або ці літаки й особовий склад відведуть із західного фронту і привезуть у Сибір”.  

 

Що кажуть в Україні   У медіа багато повідомлень про те, що до пожеж у Росії на військових і промислових об’єктах може бути причетною Україна.   26 квітня міністр збройних сил Британії Джеймс Гіппі заявив, що Україна має право використовувати британську зброю для ударів по військових об’єктах у Росії.   Але українська влада офіційно не підтверджує свою причетність до того, що відбувається в Росії.   Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович, коментуючи вибухи в Брянську, припустив, що в Росії, можливо, почалася партизанська війна.   «Уявімо собі гіпотетично, що ЗСУ завдають ударів по російській території. Де ППО, де все інше. Виходить ти (Путін. – Ред.) 20 років брехав, що створив страшну армію. А тепер, виявляється, треба окопуватися в Брянській області. Це ж катастрофа», – сказав Арестович.   Інший радник Михайло Подоляк у пості у своєму Telegram-каналі заявив, що Бєлгородська, Воронезька, Курська області тепер теж починають активно вивчати таке поняття, як «демілітаризація».   За його словами, причини руйнування військової інфраструктури прикордонних областей можуть бути абсолютно різними. «Аж до… божественного втручання в справи грішників, які в Страсний тиждень масово вбивали людей в українському Маріуполі», – написав він.  

  Що пишуть у соцмережах про вибухи в Росії   Увага! Деякі пости містять ненормативну лексику  

 

Джерело