Росія відкинула ініціативи України про перемир’я та обмін полоненими — ТКГ

На засіданнях робочих підгруп Тристоронньої контактної групи українська сторона озвучила три ключові ініціативи, але Росія відкинула їх під надуманими приводами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють у ТКГ, уточнюючи, що засідання відбулися 7 грудня.

Ідеться про такі ініціативи української сторони:

  • Повернення до стійкого перемир'я шляхом забезпечення реалізації заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року;
  • Відкриття КПВВ у Щасті, Золотому, яке з української сторони відкрито ще з листопада 2020 року;
  • Взаємний обмін утримуваними особами, що дозволило б звільнити у найближчому майбутньому близько 60 осіб.

«Ці питання обговорювалися в рамках чергового засідання ТКГ 8 грудня 2021 року. На жаль, усі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами», — ідеться в повідомленні.

Як зазначається, 9 грудня на позачерговому засіданні ТКГ Україна запропонувала розширити склад Спільного центру контролю та координації не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, а й уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату (за їхньою згодою) як незалежною стороною. Мета такої ініціативи — забезпечення сталого перемир'я, а також реалізації пункту 3 Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, що передбачає ефективний моніторинг та верифікацію режиму припинення вогню,

 Ця пропозиція була категорично відкинута Російською Федерацією.

Так само, вказують у ТКГ, Росія відкинула пропозицію України із закликом до учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення до режиму припинення вогню з 00:01 10 грудня та прихильність до заходів із посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.

«Україна залишається прихильною до необхідності забезпечення сталого перемир'я і готова продовжити роботу над цим у рамках ТКГ та інших форматів», — наголошують у Тристоронній контактній групі.

Як повідомлялося, унаслідок обстрілів з боку російських окупаційних військ із 1 січня до 2 грудня 2021 року загинули 65 українських військовослужбовців.

Источник