Росії для наступу на Харків потрібне угруповання у 500 тисяч і резерв — військовий експерт

Росії, щоб розпочати наступ на Харків, оточити його й розгорнути міські бої, потрібне угруповання чисельністю щонайменше 500 тис. осіб, повністю штатно укомплектоване технікою, і резерв щонайменше 100−150 тис.

Про це в коментарі Укрінформу заявив військово-політичний експерт групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, оцінюючи загрозу для Харкова.

“Під час наступу на Авдіївку російські окупаційні війська задіяли в піковій фазі 80 тис. осіб. У резерві було близько 15 тисяч. Компенсація незворотних втрат (200-х) перевищила 20 тисяч. Таким чином, у п’ятимісячному наступі на Авдіївку на площі 29 км² було задіяно близько 120 тисяч людського ресурсу. І це я навіть не став підраховувати компенсацію санітарних втрат (300-х) протягом усього наступу”, — сказав оглядач ІС.

Оцінюючи угруповання військ, яке потрібне агресору, щоб розпочати наступ, оточити й розгорнути міські бої в Харкові, він зазначив: “Щонайменше 500 тис. війська, повністю штатно укомплектованого технікою, і такого, що має резерв щонайменше 100−150 тисяч”.

Коваленко підкреслив, що лише за умови формування саме такого ударного угруповання можна буде говорити про зростання небезпеки для Харкова. Однак РФ не має змоги забезпечити таке угруповання в короткі терміни, це процес дуже тривалий, який неможливо приховати, тому буде відповідна реакція.

За його словами, на Лимансько-Куп’янському напрямку сьогодні перебувають дві групи ворожих військ — “Захід” та “Центр”. Зокрема, чисельність групи “Захід”, яка наступає на Куп’янському напрямку, становить 80 тис. особового складу. Її наступ триває майже рік — він розпочався наприкінці травня – на початку червня минулого року.

"І весь цей час ця вся група військ здебільшого топчеться в районі укріпрайону Сил оборони України в районі маленького села Синьківка, яке є вхідною брамою на Куп’янськ. Весь час це 80-тисячне угруповання "б’ється головою" об наш укріпрайон", — зауважив Коваленко.

Щодо групи військ “Центр”, яка діє на Лиманському напрямку, то її чисельність, за його словами, 87 тис. особового складу. Однак підпорядкування групи військ “Центр” частково розподілено між ГВ “Захід” та ГВ “Південь”, яка діє в Донецькій області.

"Тому йдеться не про 167 тис. особового складу, а істотно меншу цифру”, — наголосив експерт.

Водночас, за його словами, щоб через Куп’янськ наступати на Харків, потрібно здолати понад 100 км. Набагато ближче це робити з Бєлгородської області, де зараз зосереджено приблизно 17,5 тис. особового складу групи військ “Бєлгород”, трохи більше ніж 100 танків, близько 300-350 ББМ, 450 артилерійських систем, а також 50 РСЗВ.

На думку Коваленка, сумнівно, що таке угруповання зможе прорватися до міста-мільйонника через лінії оборони, які там були сформовані після деокупації.

"Харків значно більше і професійніше угруповання (елітні підрозділи) не змогло ні захопити, ні оточити на самому початку повномасштабного вторгнення до України. Тут діяла російська 1-ша танкова армія, повністю укомплектована по техніці. І вони нічого не змогли. Я не думаю, що 17,5-тисячному недоукомплектованому угрупованню, яке призначене виключно для прикриття кордону і вчинення диверсійних терористичних актів у прикордонній зоні, достатньо для цього сил. Якщо ми говоримо про загрозу для Харкова з території Російської Федерації, то група військ “Бєлгород” на сьогодні навіть і близько не ударне угруповання ”, — додав оглядач.

За його словами, щоб наступати, росіянам необхідно виконати певну черговість дій: передислокуватися, перегрупуватися, підготувати ударне угруповання тощо. "Щойно почнуться такі процеси, вони одразу потраплять під приціл уваги як української розвідки, так і розвідки наших партнерів. Це неможливо зробити непомітно. І щойно, скажімо, група військ “Бєлгород” збільшиться з 17,5 тис. до 25 тис., до цього напрямку одразу ж буде підвищена увага”, — зазначив він.

Коваленко уточнив, що не йдеться про те, що туди відразу будуть передислоковані українські сили та засоби. "Але в міру того, як вороже угруповання збільшуватиметься, там проводитиметься концентрація наших сил для запобігання загрозливим сценаріям", — додав він.

Як повідомлялося, в інтерв’ю Укрінформу головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Україна не ігнорує жодної інформації про підготовку ворога до наступальних дій на Харків і “вживає всіх заходів для адекватного реагування на таку ймовірність”. Зокрема, проводиться великий комплекс робіт із фортифікаційного облаштування територій і позицій, встановлюється комплексна система загороджень, проводиться планування застосування військ у разі таких дій.

Головнокомандувач наголосив, що раніше Силам оборони вдалося «прорахувати» противника та визволити значну частину Харківщини, і тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. На переконання Сирського, Харків може стати фатальним містом для армії РФ, якщо росіяни рушать туди знову.

Источник