Шольц уперше не сказав «ні» на запитання про Taurus для України

Канцлер ФРН Олаф Шольц фактично вперше не відкинув можливість передачі Україні крилатих ракет Taurus.

Найактуальніше наразі для багатьох українців запитання йому поставили у «Літньому інтерв’ю» на телеканалі ZDF, передає Укрінформ.

«Як і раніше, ми ретельно перевірятимемо кожне конкретне рішення», — заявив канцлер Німеччини.

На прохання уточнити, чи дасть він згоду на постачання ракет, якщо буде можливість зменшити дальність польоту, Шольц відповів: «Ми займаємося всіма питаннями, з якими до нас звертаються, і зможемо щось сказати з цього приводу тоді, коли буде про що говорити».

Шольц нагадав, що Німеччина є другим після США донором допомоги для України та підтвердив, що офіційний Київ вдячний за це. При цьому, на його думку, більшість німців вважають дуже правильним, що влада не відповідає миттєво на будь-які вимоги, але діє виважено.

Нещодавню зустріч у Саудівській Аравії, присвячену Україні, Шольц оцінив як дуже важливу, зауваживши, що це лише початок на шляху до пошуку миру: «Є сенс продовжувати такі переговори, оскільки вони конкретно посилюють тиск на Росію, аби вона побачила, що обрала хибний шлях, а натомість мусить вивести свої війська та уможливити досягнення миру».

На запитання журналіста, чи подасть він руку Путіну, якщо той приїде на саміт G20 в Індію наступного місяця, Шольц відповів, що головним є не факт рукопотискання, а те, які правильні слова знайти, коли раптом дійде до такої зустрічі.

«Дуже гнітюче усвідомлювати, що саме російський президент спричинив війну, а отже, він несе відповідальність за смерть неймовірно великої кількості людей… Це не можна викинути з голови, коли говориш із людиною. Я це завжди усвідомлював, коли говорив з ним у минулому, коли телефонував йому», — зазначив канцлер Німеччини.

Як відомо, на німецький уряд наразі чиниться тиск щодо постачання Україні крилатих ракет Taurus далекого радіусу дії. Канцлер і міністр оборони досі відповідали негативно, пояснюючи це бажанням уникнути ескалації, зокрема, через побоювання, що ЗСУ можуть запускати ці ракети по території РФ.

Источник