Сили оборони відбили 29 ворожих штурмів на лівому березі Дніпра

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися 89 бойових зіткнень. На лівому березі Дніпра Сили оборони відбили 29 спроб ворога штурмувати позиції.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 20 грудня.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по зенітно-ракетному комплексу росіян. Протягом доби протиповітряною обороною знищено одну керовану ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 6 артилерійських засобів агресора.

Натомість ворог завдав 5 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

За даними Генштабу, оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Протягом доби відбулися 89 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил Білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Карповичі Чернігівської області; Хотінь, Костянтинівка, Волфине Сумської області; Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 16 атак агресора в районах Синьківки, східніше Петропавлівки та Іванівки Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону українських військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 12 атак ворога поблизу Білогорівки Луганської області; східніше Тернів та Спірного Донецької області. Також росіяни завдали авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Обстріляли з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 6 ворожих атак біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 13 атак ворога східніше Новобахмутівки, Авдіївки та ще 18 атак в районах Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати агресора в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, здійснили 9 безуспішних атак на позиції українських захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 4 атаки західніше Вербового та південніше Роботиного Запорізької області, де загарбники намагалися витіснити українські підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів ворога зазнали обласний центр Херсонської області та Дніпровське, Очаків Миколаївської області. Також російські війська завдали авіаційного удару в районі Кринок Херсонської області.

«Ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи з лівобережжя Дніпра. Здійснив 29 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику», — поінформували у Генштабі.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 20 грудня 2023-го ліквідували близько 349 тисяч 190 російських загарбників, з них 890 – за останню добу.

Источник