Сили оборони відбили атаки ворога на трьох «гарячих» напрямках, йдуть важкі бої

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, де протягом доби відбулось 20 бойових зіткнень. Сили ППО за добу знищили два "Калібри", три ракети "Іскандер-К" та 13 "Шахедів".

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ, опублікованому в Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Протягом доби російські окупанти завдали масованого ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 3 крилаті ракети морського базування “Калібр”, 5 крилатих ракет наземного базування “Іскандер-К”, 4 крилаті ракети Х-22, 7 крилатих ракет “Онікс” та 19 ударних БпЛА типу “Shahed”. За результатами бойової роботи, протиповітряною обороною Повітряних Сил та ППО інших складових Сил оборони України знищено 2 крилаті ракети “Калібр”, 3 крилаті ракети наземного базування “Іскандер-К” та 13 ударних БпЛА типу “Shahed", — повідомляють у Генштабі.

Зазначається, що ворог також завдав 40 авіаційних ударів та здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань та пошкоджень зазнали промислові об’єкти, житлові будинки та інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

"Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою", — підкреслюють у Генштабі.

Згідно з повідомленням, на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. У Генштабі інформують, що росіяни здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, зокрема, це — Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Волфине Сумської області та Уди, Козача Лопань, Стариця, Вовчанськ і Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські військові тримають оборону, успішно відбивши атаки противника південно-західніше Масютівки, що на Харківщині. Артилерійських і мінометних ворожих обстрілів зазнали Дворічна, Западне, Кам’янка, Красне Перше, Куп’янськ, Кучерівка, Моначинівка та Тополі Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Берестове, Кислівка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника на південно-західній околиці Кліщіївки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них — Васюківка, Богданівка, Часів Яр та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Невельського. Противник завдав авіаційного удару в районі міста Авдіївка, а також здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, постраждали Авдіївка, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Збройні Сили продовжують стримувати наступ російських військ в районах Новомихайлівки та Мар’їнки Донецької області. Зазначається, що противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівки, Мар’їнки та Георгіївки на Донеччині.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Макарівки та здійснив обстріли населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Благодатне та Одрадне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Росіяни здійснили безуспішні спроби відновити втрачене положення у районі північніше Приютного Запорізької області. Водночас ворог завдав авіаційного удару в районі П’ятихаток Запорізької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Новоданилівка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Запорізької області; Понятівка, Червоний Маяк, Антонівка, Зимівник Херсонської області та місто Херсон.

Сили оборони України також продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження ворожого особового складу. Також, захисники знищили 1 розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях та станцію РЕБ ворога.

Як повідомляв Укрінформ, заступник директора департаменту планування застосування Головного управління Національної гвардії України полковник Микола Уршалович заявив, що на півдні українські військовослужбовці продовжують поступовий рух на південь і південний схід, і щодня просуваються на кілька сотень метрів.

Источник