Війна з росією: в Україні зафіксували понад 15 тисяч зниклих безвісти

Офіс Омбудсмана має наразі інформацію, якщо говорити про безвісти зниклих, про більш як 15 тисяч таких випадків.

Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо зниклих безвісти, скільки у нас пораховано – це більше 15 тисяч випадків таких. Тому що ми їх фіксуємо, до нас звертаються громадяни, і ми чітко знаємо, де, хто, яке прізвище, якого року народження, де він зник», — уточнила Денісова.

Окремо вона зазначила, що наразі важко сказати точні дані, серед іншого, щодо загальної кількості загиблих, зґвалтованих унаслідок повномасштабного вторгнення рф.

За словами омбудсмана, зґвалтування жінок, дітей, підлітків, хлопців, літніх людей — це окрема зброя рф проти українського народу.

«Вони роблять це навмисно доти і такої кількості знищення наших дівчат, що хочуть довести їх, щоб вони жодного чоловіка іншого до себе не підпустили, щоб узагалі українські діти не народжувалися», — сказала Денісова.

У Офісі омбудсмана зафіксували багато випадків, коли до цього відомства звертаються жінки і дівчата, які були зґвалтовані і наразі вагітні, і питають, що їм робити, як їм жити далі.

«У нас наразі є група психологічної підтримки, яка працює при Офісі Уповноваженого, і є телефон на сайті. Наші психологи і психоаналітики перевантажені такими випадками, і їм, скоріше за все, теж уже потрібна психологічна підтримка, бо (важко – ред.) витримувати всі ці історії, які розповідають їм, і підтримати цих людей», — розповіла Денісова.

Окремо вона нагадала, що, станом на ранок суботи, зафіксовано дані про 176 загиблих дітей унаслідок військових дій рф в Україні, що на сім дітей більше, ніж було на вчорашній ранок.

Говорячи загалом про злочини рф в Україні, Денісова зазначила, що важко уявити собі масштаби цих злочинів узагалі.

«Наразі звільняються міста Київщини, і ми бачимо і Бучу, і Бородянку, і Макарів, і Сумську область – Тростянець та інші, — але ви розумієте, скільки ми відкриємо для себе і для світу злочинів рф, коли буде остаточно звільнений Маріуполь?», — сказала український омбудсман.

Денісова поінформувала, що на гарячу лінію Уповноваженого телефонують очевидці і повідомляють про те, що у Маріуполі відбувається зачистка – що орки притягнули, серед іншого, мобільні крематорії. За наявною у Денісової інформацією, росіяни збирають у Маріуполі тіла загиблих українців, а потім спалюють їх у цьому крематорії: «І потужностей крематорію, як ці очевидці говорять, не вистачає, і тому вони розводять там багаття і палять на цих багаттях наших громадян».

Очевидці повідомили, що, серед іншого, у лівобережному районі Маріуполя майже закінчена вже ця зачистка.

«Тобто, що роблять наразі ці рашисти? (Вони роблять певні дії – ред.), щоб знищити тіла наших громадян, щоб не було доказів їх злочинних діянь. Тому що вони побачили, як відреагував світ на їхні злодіяння, які ми бачили у Бучі і у всіх інших містах», — акцентувала український омбудсман.

Як повідомлялося, Денісова поінформувала, що львівські медики врятували дворічного Артема і 13-річного Івана з Маріуполя, які раніше потрапили під обстріл загарбників.

Источник