В ISW вважають, що Україна успішно адаптує і розвиває засоби протидії російським дронам

Україна продовжує успішно адаптувати і розвивати свої засоби боротьби (РЕБ) з безпілотниками, що дозволяє українським військам використовувати системи нижчого класу для протидії російському тиску на обмежену систему протиповітряної оборони.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

За словами українського військового аналітика Петра Черника, українські системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) виводять з ладу безпілотники "Шахед-136/131", змушуючи їх змінювати курс і падати після того, як закінчується пальне.

Українські офіційні особи нещодавно повідомили, що деякі російські безпілотники "Шахед" не досягли своїх цілей з невстановлених причин, але 31 серпня і 6 вересня ПС України визнали, що українські системи РЕБ уразили російські безпілотники.

Українська компанія-виробник безпілотників Besomar заявила напередодні, що вона розробила безпілотник-перехоплювач і що українські сили вже використовують ці безпілотники в зоні бойових дій, йдеться у повідомленні.

В ISW зазначили, що нещодавно також були повідомлення про використання українськими силами FPV-дронів для збиття російських вертольотів, розвідувальних і ударних безпілотників. "Ці українські контрзаходи є частиною більш широких зусиль, спрямованих на компенсацію тиску, який повторювані великомасштабні серії російських ударів чинять на обмежену систему протиповітряної оборони України в умовах затримки і непослідовності поставок західної допомоги в галузі безпеки", — вважають аналітики Інституту вивчення війни.

В ISW зазначають, що використання Україною засобів РЕБ для протидії безпілотникам "Шахед", зокрема, дозволить українським військам зберегти обмежені системи ППО і ракети, які необхідні Україні для захисту від російських ракетних ударів, спрямованих на прифронтові райони України, об'єкти критичної інфраструктури і великі населені пункти.

Також аналітики ISW наголошують, що російські та українські війська беруть участь у технологічній гонці між наступальними і оборонними технологіями, і що здатність України впроваджувати технологічні інновації, які випереджають російські адаптації, має вирішальне значення для здатності України компенсувати поточні переваги Росії у сфері матеріально-технічного забезпечення.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати російських військ в Україні з 24 лютого 2022 року по 8 вересня 2024 року становлять близько 625 тисяч 260 осіб, зокрема за останню добу — ще 1270 осіб.

Фото: Getty Images

Источник