Від початку повномасштабного вторгнення Україна повернула з полону 2005 осіб – ГУР

Від початку повномасштабного вторгнення рф Україна повернула з російського полону 2005 осіб.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Відео: Єдині новини

«2005 українців повернуто з полону від початку повномасштабного вторгнення. На жаль, ще чимало залишається в полоні або фактично в заручниках, якщо ми говоримо про цивільних. Вчора вдалося повернути 12 українців: це 10 захисників, це наші військовослужбовці, представники різних підрозділів і напрямків. Переважно це схід, але також Харківщина. І двох цивільних. П’ять важкопоранених українців повернуто з полону. Це свого роду була відповідь – 24 березня Україна в односторонньому порядку передала всіх важкопоранених полонених загарбників, які підлягали на той момент транспортуванню. Це 5 полонених», — повідомив Юсов, додавши, що то була гуманітарна акція України на виконання Женевської конвенції, яка зобов’язує повертати важкопоранених без жодних умов.

Водночас росія повернула українських поранених фактично на умовах «п’ять на п’ять».

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня Україна повернула з російського полону ще 12 громадян. Серед визволених — десять військових, які потрапили у полон біля Бахмута, Опитного й Оріхово-Василівки Донецької області, поблизу Кремінної й Червонопопівки Луганської області. Визволені захисники належать до солдатського та сержантського складу ЗСУ, зокрема до 518-го окремого батальйону спеціального призначення, 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 57-го окремого стрілецького батальйону. Решта визволених з полону — двоє цивільних, яких агресор утримував як заручників: із села Липці Харківської області та із Маріуполя Донецької області.

Источник