Війська рф здійснили майже 30 атак на чотирьох напрямках

російські війська протягом доби здійснили майже 30 атак на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, найзапекліші бої тривають за міста Бахмут і Мар’їнка.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 9 травня, передає Укрінформ.

За даними Генштабу, загарбники продовжують зосереджувати основні зусилля на чотирьох згаданих напрямках.

Протягом цієї доби росіяни здійснили по території України 20 ракетних ударів із застосуванням крилатих ракет повітряного базування та трьох С-300. Останні ворог спрямував по Краматорську й Костянтинівці Донецької області, завдавши руйнувань цивільній інфраструктурі.

Військами російської федерації також здійснені 30 авіаційних ударів і близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони України та населених пунктах.

Імовірність здійснення загарбниками ракетних й авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Як повідомляється, українська авіація за добу здійснила загалом чотири удари по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян, а також два удари — по їхніх зенітно-ракетних комплексах. Підрозділи ракетних військ й артилерії ЗСУ зі свого боку уразили два райони зосередження живої сили та станцію радіоелектронної боротьби ворога.

На Волинському та Поліському напрямках ознаки формування наступальних угруповань рф не виявлені. На полігонах республіки білорусь і надалі перебувають визначені підрозділи російських збройних сил.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росія продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

З артилерії і мінометів протягом доби ворог бив по Залізному Мосту та Мурав'ях Чернігівської області, по Товстодубовому, Бачівську, Старих Вирках, Іскрисківщині, Волфиному, Юнаківці, Могриці, Попівці і Славгороду Сумської області, а також по Гоптівці, Варварівці, Бугруватці, Огірцевому, Гатищу, Плетенівці, Тихому, Малій Вовчій, Бударках, Землянках, Вільхуватці, Дворічанському та Хатньому Харківської області.

На Куп’янському напрямку загарбники намагалися покращити тактичне положення, вели наступальні дії біля Масютівки і Стельмахівки, однак успіху не мали.

Артилерійських і мінометних ударів війська рф завдали по Кам'янці, Колодязному, Красному Першому, Фиголівці, Дворічній та Лиману Першому Харківської області, а також по Стельмахівці Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артилерійських обстрілів від росіян зазнали Макіївка, Білогорівка й Веселе Луганської області, а також Ямполівка та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку російська армія продовжує вести наступ. Безуспішні наступальні дії протягом доби загарбники вели в місті Бахмут, а також у напрямку Іванівського і Ступочків. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Часів Яр, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку наступальних дій війська рф не проводили, натомість завдали авіаційного удару в районі Авдіївки, обстрілювали Авдіївку, Первомайське, Нетайлове та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки росіян у районі міста Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнала Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив, натомість обстрілював Новомихайлівку, Водяне, Вугледар, Пречистівку й Велику Новосілку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія продовжує вести оборонні дії. Від ворожих ударів потерпали Времівка й Новопіль Донецької області, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Кам’янське та Плавні Запорізької області, а також Антонівка, Молодіжне й Зеленівка Херсонської області.

Встановлено, що 8 травня загарбники почали вивозити з Кам’янки-Дніпровської Запорізької області дітей дошкільного та шкільного віку разом із батьками, а також освітян й інших працівників бюджетної сфери.

За інформацією Генштабу, охочих виїхати виявилося небагато. Евакуація здійснюється до тимчасово захопленого Бердянська. Водночас усі медичні працівники місцевої лікарні були викликані на роботу.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 9 травня російські військові вкотре здійснили проти України масовану повітряну атаку, випустивши 25 крилатих ракет типу "Калібр" та Х-101/Х-555. 23 з них знищені українськими захисниками.

Фото: Генштаб ЗСУ

Источник