Ворог атакує інфраструктуру аеродромів, щоб зашкодити українській авіації

Ворог зосереджував основні зусилля на знищенні аеродромної інфраструктури для унеможливлення дій української авіації.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між цими територіями та окупованим Кримом, йдеться у зведенні Генштабу на 18:00 8 травня.

“Основні зусилля ворог зосереджував на знищенні аеродромної інфраструктури з метою унеможливлення дій нашої авіації, у тому числі БпЛА “Байрактар”, підтримки дій підрозділів з повітря у смузі відповідальності угруповання Об’єднаних сил та у Чорноморській операційній зоні. Наростив інтенсивність застосування оперативно-тактичної авіації над акваторією північно-західної частини Чорного моря”, — зазначили у Генштабі.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує резерви на території Бєлгородської області для ведення бойових дій поблизу державного кордону України. Підтверджено розгортання окремих підрозділів зі складу 1-ої танкової армії Західного військового округу.

На Харківському напрямку російські військові активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосередили на недопущенні просування українських військ. російські військові посилили угруповання, перемістивши підрозділи зі складу Західного військового округу. Продовжують обстріли військової та цивільної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку ворог перегрупував свої підрозділи, поповнював запаси та проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” з метою уточнення позицій ЗСУ.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде бойові дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

Протягом останньої доби ворог активізував бойові дії. Намагається вийти до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей. російські військові проводили перегрупування, поповнення втрат, нарощували системи протиповітряної оборони та матеріально-технічного забезпечення, імовірно з метою активізації бойових дій в районах Сєверодонецька та Лисичанська.

На Лиманському напрямку окремі підрозділи 90-ої танкової дивізії ворога намагалися взяти під повний контроль населений пункт Олександрівка, а також за підтримки артилерії закріпитися на північній околиці населеного пункту Шандриголово. Успіху не мали.

На Сєвєродонецькому напрямку армія рф намагається оволодіти містом Рубіжне, успіху не має.

На Попаснянському напрямку ворог намагається зайняти позиції в населеному пункті Попасна та взяти під контроль ділянку автошляху Попасна – Бахмут.

Веде наступ у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має, тривають бої.

На Курахівському напрямку агресор намагається покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Новомихайлівка, успіху не має.

На Маріупольському напрямку інтенсивність бойових дій знизилася.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активізував повітряну розвідку в районах населених пунктів Оріхів, Гуляйполе, Комишуваха, Ясна Поляна.

На Південнобузькому напрямку противник силами до 15 батальйонних тактичних груп намагається утримати зайняті позиції. Активних бойових дій не проводить. Здійснював обстріли з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню позицій підрозділів ЗСУ. Проводив поповнення втрат. Застосував армійську авіацію в районі населеного пункту Кар’єрне.

На тимчасово захоплених територіях тривають заходи адміністративно-поліцейського режиму. Так, спостерігається посилення фільтраційних заходів підрозділами “росгвардії” в районах населених пунктів Геройське, Гола Пристань, Херсон.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. До 27 травня цього року на території Мінського району білорусі проводяться навчальні збори підрозділів територіальної оборони із залученням військовозобов’язаних, що перебувають в запасі.

У Генштабі нагадали, що зберігається імовірність нанесення підрозділами збройних сил рф ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури України з території та повітряного простору білорусі.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. На пунктах пропуску та в прикордонних районах Брянської та Курської областей продовжує утримувати посилені наряди прикордонної служби, а також підрозділи збройних сил рф.

У Генштабі не виключають вогневого ураження підрозділів українських військових та об’єктів інфраструктури у прикордонних районах.

Також зберігається ймовірність проведення штурмових дій на окремих напрямках з метою покращення тактичного положення, сковування ЗСУ та недопущення перекидання резервів.

Морально-психологічний стан особового складу російських військових залишається низьким, спостерігається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Особовий склад росіян скаржиться на неефективність своїх атак на позиції Сил оборони України в районі Гуляйполе.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого по 8 травня російські війська втратили в Україні уже близько 25,5 тис. особового складу, за минулу добу було знищено 400 росіян.

Источник