У максимально стислі терміни треба сформувати командування сил тероборони ЗСУ — Данілов

Закон про основи національного спротиву є одним із фундаментальних запобіжників в умовах ескалації російської гібридної агресії.

Як передає Укрінформ із посиланням на Раду національної безпеки і оборони, про це секретар РНБО Олексій Данілов наголосив під час міжвідомчої наради щодо виконання вимог Закону України “Про основи національного спротиву”.

Данілов зазначив, що закон вводиться в дію з 1 січня 2022 року і є ключовим для розбудови цілісної системи територіальної оборони України з огляду на актуальні загрози.

“В умовах ескалації гібридної агресії РФ, загострення ситуації навколо наших кордонів цей закон є одним з фундаментальних запобіжників, механізмом реалізації концепції всеохоплюючої оборони нашої держави”, — сказав Данілов.

За його словами, необхідно у максимально стислі терміни завершити процес формування командування сил територіальної оборони ЗСУ, регіональних органів військового управління, бригад та батальйонів сил територіальної оборони з урахуванням рівня загроз у кожному регіоні України.

“Всі рішення необхідно ухвалювати з точки зору національних інтересів”, — підкреслив секретар РНБО, наголосивши на доцільності перегляду підходу до розміщення та комплектації підрозділів територіальної оборони.

Він також наголосив на важливості активізації зусиль очільників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо виконання положень Закону України “Про основи національного спротиву”, зокрема в частині формування добровольчої компоненти сил територіальної оборони.

“Необхідно формувати ядро територіальної оборони в кожній громаді, люди мають знати чіткий алгоритм дій із захисту своєї землі”, — підкреслив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Олексій Резніков 3 грудня під час доповіді на годині запитань до уряду у Верховній Раді заявив, що українська розвідка аналізує усі сценарії щодо можливого широкомасштабного вторгнення РФ, імовірним часом досягнення готовності Росії до ескалації може бути кінець січня.

За даними Резнікова, сумарна кількість військ на території РФ, а також на тимчасово окупованих територіях України, які можуть бути задіяні для ескалації, сьогодні оцінюється у 94,3 тис. осіб.

Источник