У РФ запропонували Білорусь як гарант безпеки для України

У РФ запропонували Білорусь як гарант безпеки для України

Фото: АР (архивное фото) Лавров заявив, що Білорусь має бути серед країн-гарантів безпеки України

Серед країн-гарантів безпеки України обов’язково мала бути Білорусь, заявив Сергій Лавров.

 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у п’ятницю, 8 квітня, запропонував, щоб Білорусь була серед країн-гарантів безпеки України, повідомляє Интерфакс.

«Ми за те, щоб наші білоруські друзі продовжували відігравати позитивну роль в організації російсько-українських переговорів, і Білорусь — чудовий майданчик для того, щоб такі переговори тривали, хоча все залежить від домовленостей сторін, і не виключені зустрічі і в інших країнах, на інших майданчиках», — заявив Лавров на прес-конференції у Москві.

Так він, зокрема, відповів на прохання прокоментувати заяви білоруської сторони, що прозвучали напередодні, що Мінськ має бути учасником російсько-українських переговорів.

«На прохання української сторони, її нейтральний, позаблоковий, без’ядерний статус має супроводжуватися гарантіями безпеки України. Серед гарантів безпеки українські сусіди хотіли б бачити всі прилеглі до України країни та ще цілу низку інших держав, включаючи постійних членів Ради безпеки ООН. Так от ми запропонували, щоб серед таких країн-гарантів, звичайно, обов’язково була Республіка Білорусь», — сказав Лавров.

Він додав, що зараз усі ці питання, включаючи повне коло країн-гарантів, узгоджуються.

Нагадаємо, напередодні правитель Білорусі Олександр Лукашенко заявив про неможливість переговорів Україна — РФ без Білорусі.

Перед цим Лукашенко поскаржився на те, що Білорусь бездоказово та безпідставно оголосили «пособником агресора». Він додав, що практично відразу після початку російського вторгнення, яке велося, зокрема, з території Білорусі, постарався налагодити діалог між Україною та РФ.

Джерело