У Росії мають намір різко скоротити витрати на держпрограми

У Росії мають намір різко скоротити витрати на держпрограми

У РФ скоротять бюджет держпрограм на найближчі роки

Бюджет 59 держпрограм та непрограмних напрямів вріжуть на 1,6 трлн рублів у 2023-2025 роках, проте фінансування соціальних зобов’язань обіцяють не чіпати.

Уряд Росії планує відмовитися від 1,6 трлн рублів витрат за держпрограмами в 2023-2025 роках. Очікується, що «оптимізація» стосуватиметься 59 держпрограм та непрограмних напрямків із 62, повідомляють Ведомости з посиланням на методику розрахунку граничних базових бюджетних асигнувань федерального бюджету на 2023-2025 роки.

Очікується, що в 2023 році витрати можуть бути зменшені на 557 млрд рублів, а в 2024 році — на 539 млрд рублів.

А в 2025 році за інерційним сценарієм Мінфін запропонує відмовитися від 534 млрд рублів витрат.

Представник Мінфіну РФ повідомив, що «недоведення бюджетних асигнувань» — додатковий фактор.

«Він був врахований у ході проектування для забезпечення збалансованості федерального бюджету. Підсумкова сума за кожною державною програмою є результатом сукупності всіх задіяних факторів, зокрема індексації соціальних зобов’язань», — йдеться в статті.

За словами представника Мінфіну РФ, величина «недоведення» розраховувалася, виходячи зі структури витрат на кожну держпрограму, але витрат на виконання соціальних зобов’язань, оплату праці або грошове забезпечення скорочення не торкнеться.

Раніше повідомлялося, що економіка Росії прискорила падіння у півтора рази. Основними чинниками зниження ВВП Росії залишаються транспортно-логістичні обмеження та скорочення внутрішнього попиту.

Також повідомлялося, що Кремль переводить економіку РФ на військові рейки. Зокрема всі підприємства зобов’яжуть обслуговувати армію.

Джерело