Україна змогла забезпечити гуманітарний коридор для суден у Чорному морі — Гуменюк

Україна змогла забезпечити гуманітарний коридор для суден у Чорному морі.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, коментуючи ситуацію в Криму.

«Нам відомо, що там (у Криму — ред.) відбуваються певні події. Але звертаюсь до всіх, хто з ентузіазмом підтримує гарні новини з цієї території: треба усвідомлювати, що ворог довготривалий час розгортав багато пунктів базування по Кримському півострову, і тому в Сил оборони для того, щоб знищити всі потужності ворога по цій території, роботи ще багато. Таких точок на мапі Криму ще багато, і працювати по них нам ще довго. Треба мати терпіння і розуміти, що ми ніколи не тримаємо позитивні новини, коли вони є, ми обов’язково витримуємо їх, як гарний правильний напій для того, щоб потім ними «смакувати». Далі продовжуємо працювати. Сезон «бавовни» триває, буде ще багато чого інформативного і цікавого», — пообіцяла Гуменюк.

Відповідаючи на питання щодо ситуації в Чорному морі, вона вкотре нагадала, що ворог не тримає в пунктах базування свої кораблі, побоюючись ударів Сил оборони.

«Вони намагаються переховуватись за цивільним судноплавством, тобто створивши той самий район огляду неподалік Керченської протоки, накопичують там цивільні судна, за якими і переховуються. Район, який умовно можна окреслити як східне узбережжя Криму, і в напрямку Новоросійська вони поки що вважають для себе більш-менш безпечним. Хоча приклад «Олєнєгорського горняка» досить красномовний, і абсолютно покладатись на це не можна», — зазначила Гуменюк.

Інформуючи про ситуацію на острові Зміїний, речниця повідомила, що російські окупанти активно застосовують авіацію та скидають керовані авіабомби.

«Там ворог намагається демонструвати своє панування шляхом використання тактичної авіації зі скиданням керованих авіабомб. Тримаючи літаки на відстані, яка недосяжна для ППО, вони намагаються шкодити цивільному судноплавству, скидаючи там керовані авіабомби», — повідомила Гуменюк.

Вона нагадала, що райони навколо острова можуть бути заміновані, і застосування там керованих авіабомб може спричинити додаткову детонацію.

Водночас речниця зауважила, що Україна змогла забезпечити гуманітарний коридор для суден у Чорному морі.

«Те, що Сили оборони намагаються там розгорнути і забезпечити функціонування гуманітарного морського транспортного коридору, не дає ворогу спокою. Проте, очевидним є те, що нам довіряє світова спільнота. Вірячи в Сили оборони України, судна користуються цим гуманітарним коридором», — відзначила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи. Над Севастопольською бухтою видно дим. Окупаційний “губернатор“ Севастополя Михайло Розвожаєв заявив, що по штабу Чорноморського флоту було завдано ракетного удару.

Источник