Захисники «Азовсталі» звернулися до Зеленського

Бійці полку «Азов», які наразі боронять Маріуполь, закликають світову спільноту евакуювати цивільних з меткомбінату «Азовсталь» та Верховного Головнокомандувача подбати про поранених солдатів.

Про це в Телеграмі полку «Азов» заявив заступник командира полку, капітан Святослав Паламар у своєму відеозверненні, передає кореспондент Укрінформу.

«Закликаю світову спільноту евакуювати цивільних та особисто звертаюсь до Верховного Головнокомандувача, щоб подбав про поранених солдат, які в страшних муках помирають від неналежного лікування. Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатись зі своїми героями. Відреагуйте належним чином на критичну ситуацію, в якій противник не дотримується жодних етичних норм, конвенцій та законів, знищуючи людей на очах у всього світу, керуючись вседозволеністю і безкарністю!», — наголосив Паламар.

Він також нагадав, що вже третю добу, як ворог прорвався на територію меткомбінату «Азовсталь», де тривають важкі кровопролитні бої. Оборонці міста вже 71 день б’ються сам на сам з переважаючими силами противника.

«Та чорт забирай, вони проявляють таку витримку і героїзм, що Україна повинна знати, що означає бути вірним Батьківщині. В черговий раз росіяни порушили обіцянку щодо перемир'я та не дали можливості на евакуацію цивільних осіб, які продовжують ховатися від обстрілів у підвалах заводу», — заявив заступник командира полку.

Як повідомлялося, 3 травня в ефірі телемарафону UAразом командир 12-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії України Денис Шлега, який зараз перебуває на території меткомбінату «Азовсталь», заявляв, що наразі в укриттях на меткомбінаті перебуває близько 200 мирних мешканців Маріуполя, серед яких 20 дітей. Крім того, Шлега повідомив, що на Азовсталі в дуже тяжких умовах – без необхідних медикаментів, без належного медичного забезпечення — знаходяться близько 500 поранених, яких теж треба вивозити.

У межах спеціальної операції 1 травня вдалося вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб. 30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей. Евакуація людей із заводу не стосується військових та поранених, бо Організація Об‘єднаних Націй, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

3 травня до Запоріжжя прибули ще 156 мешканців Маріуполя, які ховалися в укритті меткомбінату «Азовсталь». 4 травня через гуманітарний коридор евакуювали 344 людини — діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота та мотострілки.

Источник