Зеленський закликав ЄС надати Україні €5 мільярдів щорічної військової допомоги

Президент Володимир Зеленський закликав лідерів ЄС до єдності у створенні Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру, з наданням щорічно не менше €5 млрд протягом чотирьох років.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі.

"Особливо зараз, цього року, важливо і вирішально продемонструвати повну надійність Європи та ефективність прийнятих нею рішень. Агресія Росії проти Європи, розпочата Москвою на європейському фронті, тепер підкріплюється ще одним російським спільником, а саме артилерійськими снарядами та балістичними ракетами з Північної Кореї. Вони вже тероризують наші міста, на додаток до іранських "Шахедів", які руйнують нашу цивільну інфраструктуру", — зазначив Зеленський.

Він вказав на підтвердження розвідкою інформації про те, що Росія отримає мільйон артилерійських снарядів з Пхеньяну. "Тим часом, на жаль, реалізація європейського плану з постачання мільйона артилерійських снарядів в Україну затримується. І це теж є сигналом глобальної конкуренції, в якій Європа не може дозволити собі програти", — заявив Зеленський.

З огляду на це Президент наголосив на важливості єднання європейських лідерів у "створенні Фонду підтримки Україні в рамках нашого Європейського фонду миру".

"Це – саме та надійність і довгострокова підтримка, яку ми зараз маємо протиставити відповідним викликам. Не менше 5 мільярдів євро на рік, терміном на 4 роки. Чіткий пріоритет", — наголосив він.

Як повідомлялось, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Фото: ОП

Источник