Знищення Чорноморського флоту може прискорити пошук Росією виходу з війни — Данілов

Секретар РНБО Олексій Данілов переконаний, що повна або навіть часткова ліквідація Чорноморського флоту РФ могла б значно прискорити пошук країною-агресоркою виходу з розв’язаної нею війни.

Таку думку секретар РНБО виклав у колонці на сайті УП, передає Укрінформ.

«Для прикладу, повна або часткова ліквідація російського військового чорноморського флоту, що є завданням вирішуваним, мала би значно прискорити процеси на Росії пошуку виходу з розв’язаної війни. Це могла би бути гарна демонстрація відсутності можливостей у російської армії адекватної протидії західним технологіям, що малювала б дуже сумну картину подальших подій. Там, де потрібна ургентна хірургія, не варто займатися медикаментозною терапією», — написав Данілов.

За його словами, нещодавно 10 пунктів Формули миру Президента України Володимира Зеленського та механізми її імплементації вкотре стали предметом обговорення на зустрічі з представниками дипломатичного корпусу.

«У цьому плані особливе значення має пункт Формули миру, який передбачає виведення всіх російських військ та збройних формувань з території України, відновлення повного контролю над усіма ділянками українського державного кордону. Пункт, який є, безумовно, ключовим елементом усієї української ініціативи, без якого вся конструкція виявляється недієвою. На моє глибоке переконання, у цієї проблеми є лише одне ефективне рішення – деокупація українських земель військовим шляхом. Іншої мови, ніж мова сили і зброї, Росія та її управлінська кліка не розуміють. Тому Формула миру – це формула зброї. Чим швидше Україна отримає достатньо сучасної зброї, тим скоріше ми повернемо мир, який буде безпечнішим для Європи і світу», — переконаний секретар РНБО.

На його думку, практика дозування у наданні Україні військової допомоги через побоювання, аби не викликати роздратування Путіна і не провокувати Росію до подальшої ескалації, – хибна в основі. «Відмова або зволікання з передачею українським Збройним силам сучасного озброєння – це пряме заохочення Кремля до подальшої війни, а не навпаки. Чим буде більш переконливою для Росії перевага західної зброї в руках українців на суші, морі, у повітрі, тим ближчими будуть досягнення наших стратегічних цілей, які збігаються з цілями і цінностями демократичного світу», — підкреслив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський наголосив, що українська Формула миру є важливою платформою не лише для справедливого закінчення війни, яку розв’язала РФ проти нашої країни, – вона може стати універсальною основою для припинення інших збройних конфліктів.

Источник