Президент України повідомив про плани Росії зірвати мирний саміт у Швейцарії — 25 квітня 2024 :: Донеччина

Володимир Зеленський заявив, що має «точну інформацію» від української розвідки про плани Росії зірвати «саміт миру», проведення якого планується в Швейцарії в середині червня.

«Ми маємо точну інформацію від розвідки — конкретні дані — що Росія не просто хоче зірвати саміт миру, але й має конкретний план, як це зробити: як зменшити участь країн, як діяти, щоб мир не настав ще довше», — сказав Володимир Зеленський на зустрічі із представниками міжнародних організацій, що працюють в Україні.

Він додав, що всі країни однаково зацікавлені у тому, щоб примусити Росію до миру та поваги до міжнародного права. «Світова більшість здатна це забезпечити. Глобальний саміт миру у Швейцарії дає нам реальний шанс на справедливий мир», — сказав Зеленський.

Міжнародна конференція, присвячена питанням закінчення війни в Україні, або «саміт миру», відбудеться 15–16 червня у Швейцарії. Володимир Зеленський та президент Швейцарії Віола Амхерд домовилися про його проведення ще у січні.

Росія на саміт не запрошена, хоча глава МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассіс говорив, що рано чи пізно Москву потрібно буде залучити до переговорів. На початку квітня уряд Швейцарії оголосив, що розішле запрошення на саміт більш ніж 100 країнам, у тому числі Росії. Посольство РФ у Швейцарії відповіло, що російська сторона «навіть у разі отримання запрошення на подібний захід його не ухвалить». Володимир Путін назвав конференцію без Росії «паноптикумом».

Президент Швейцарії Віола Амхерд невдовзі після президентських виборів у Росії надіслала Володимиру Путіну листа. Представник швейцарського Міноборони назвав його «закликом до діалогу у важкі часи» та заявив, що у ньому не було привітань із переобранням.

Читайте також:

«Новини Донбасу» у Telegram — лише найважливіше. Підписуйтесь!

Джерело