Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 1 травня — 01 травня 2023 :: Донеччина

Суспільство

Російські окупаційні війська продовжують розмінування та облаштування військової бази на території заводу «Азовсталь» у захопленому Маріуполі. Відео із кадрами руйнувань промислового об’єкту опублікував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Омбудсмен Дмитро Лубинець закликав мешканців тимчасово окупованих територій України отримувати російське громадянство задля збереження життя. Він зазначив, що після деокупації люди зможуть відмовитись від російського паспорта — зараз напрацьовується відповідний закон.

Сьогодні у Ленінградській області РФ невідомі підірвали опору лінії електропередач (ЛЕП). Була загроза знищення другої, але її начебто вчасно розмінували.

Через підрив залізниці у Брянській області РФ зійшов із рейок потяг, завантажений нафтопродуктами. Також внаслідок інциденту було порушено залізничне сполучення Гомеля з Росією.

Бойові дії

У захопленому армією РФ Маріуполі знищено понад 300 будинків за період російської окупації, повідомили у Маріупольській міськраді. За час блокади зруйновано 50% всього житлового фонду міста.

У селищі Заозерне під Євпаторією (окупований Крим) спрацювала російська протиповітряна система. Голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов заявив, що ППО збила безпілотник.

Внаслідок обстрілу загинула мешканка селища Михайлівка Запорізької області, підконтрольного РФ.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело