Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 13 лютого — 13 лютого 2024 :: Донеччина

Права людини

Так званий «верховний суд ДНР» ухвалив незаконний вирок полоненим українським військовим. 28-річного снайпера Андрія Баликіна позбавили волі на 26 років, а 23-річного старшого бойового медика Владислава Ляшука – на 28 років.

Ще одного полоненого військовослужбовця 56-ї бригади ЗСУ Андрія Каїрського засудили до 28 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії суворого режиму.

Суспільство

Російський співак Філіп Кіркоров приїхав до окупованої Горлівки та відвідав поранених військових у місцевій лікарні. «Козаки ДНР» вимагали відмінити концерт співака.

В окупованому Маріуполі на вулиці Купріна російський військовий «Урал» зіткнувся з легковим автомобілем, у якому перебувала родина маріупольців. Водій останнього помер на місці, дружина та дитина госпіталізовані.

Бойові дії

В угрупуванні «ЛНР» заявили про поранення мешканки Лисичанська внаслідок скидання вибухового пристрою з безпілотника на автомобіль. Ще троє людей загинули, один отримав поранення під час обстрілу Кремінної. Ушкодження отримав адміністративний корпус міської лікарні. Осколками розбиті шибки на третьому поверсі в хірургічному відділенні.

За даними українського проекту Deep State, російські війська перерізали в Авдіївці Індустріальний проспект — важливу дорогу для ЗСУ, яка веде до коксохімічного заводу та на захід.

Водночас ситуація для українських військових на схід від Часів Яру в операційній зоні між Богданівкою та Івановським продовжує погіршуватися. Як зазначають аналітики, причина успіху росіян — застосування ними скидів та FPV-дронів.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело