Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 2 лютого — 02 лютого 2024 :: Донеччина

Політика

Міжнародний суд ООН відхилив 5 з 6 заперечень РФ проти України про нібито «геноцид проти народу Донбасу». Україна ще у лютому 2022 року звинуватила Росію у безпідставному використанні звинувачень у нібито «геноциді народів Донбасу» з метою обґрунтувати своє протиправне повномасштабне вторгнення в Україну. РФ, зокрема, намагалася довести, що Україна робила геноцид і не може подавати до суду. Проте, суд ООН відмовився розглядати українські позовні вимоги щодо незаконності визнання так званих «ЛНР» та «ДНР» та початку війни на основі хибних звинувачень у геноциді, бо ті, на думку Суду, не стосуються Конвенції про геноцид.

Права людини

Старшого солдата полку «Азов», який перебуває в російському полоні, Рената Алієва «засуджено» до довічного ув’язнення так званим «верховним судом ДНР» в окупованому Донецьку.

Суспільство

Уряд Росії створив військовий навчальний центр при Луганському державному університеті імені Володимира Даля в окупованому Луганську.

Уряд Росії на 20 років «передало» частину акваторії Азовського моря військової частини. Зазначається, що це зроблено для «забезпечення оборони та безпеки держави».

Російські окупанти планують відкрити в зруйнованому ними центрі Маріуполя «музей визволення міста». Займатися «музеєм» збираються пропутинська партія «Єдина Росія» та організація «Молода гвардія».

Бойові дії

Повітряні сили України повідомили, що внаслідок удару по летовищу Бельбек у тимчасово окупованому Криму 31 січня ймовірно було вражено щонайменше три літаки ворога, а також особовий склад.

За неофіційними даними під час удару авіабазою Бельбек загинув російський генерал Олександр Татаренко. Офіційного повідомлення про загибель російських військовослужбовців внаслідок атаки на аеродром Бельбек зараз немає.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело