Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 28 червня — 28 червня 2023 :: Донеччина

Політика

Російські чиновники, силовики, бізнесмени та простий народ нібито згуртувалися навколо Путіна в момент «пригожинського бунту» і дякують президентові за те, що він не допустив кровопролиття на території країни та громадянської війни. Таку думку всіляко розкручують на російських телеканалах після того, як повстання вагнерівців було придушене. Але бунт Пригожина призвів до того, що трон під Путіним захитався. Детальніше — дивіться на відео .

У Росії заарештовано замкомандувача об’єднаного угрупування військ РФ в Україні генерала Сергія Суровікіна. За даними російського військового блогера Володимира Романова, генерала заарештували ще 25 червня — наступного дня після спроби військового перевороту голови ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина.

Суспільство

«Радіо Свобода» оприлюднила супутникові знімки військової частини в Білорусі, де можуть облаштовувати польовий табір для розміщення найманців ПВК «Вагнера». На знімках можна побачити, що на території з’явилися два майданчики. За даними журналістів, там може бути скупчення наметів однакового розміру або великогабаритна техніка «вагнерівців». Сам Лукашенко заперечує будівництво окремих таборів для приватної військової компанії «Вагнера» у Білорусі.

Бойові дії

Внаслідок обстрілу Кіровського району Донецька загинули двоє людей, семеро отримали поранення, у тому числі чотири дівчинки 2005, 2008 та 2009 років народження та хлопець 2006 року народження. Крім того, пошкоджено три багатоквартирні будинки. У лютому Петровський міст уже потрапляв під обстріл. Тоді з’ясувалося, що під мостом була російська військова техніка.

Число загиблих внаслідок ракетного удару РФ по Краматорську 27 червня зросло до 11 людей, поранено 61 людину.

Внаслідок обстрілу Вовчанської громади Харківської області загинули троє людей.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело