Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 30 березня — 30 березня 2024 :: Донеччина

Суспільство

П’ятнадцять чоловіків, які мобілізували на війну проти України угрупуванням «ДНР», відмовилися йти на черговий штурм. Вони залишилися живими після штурму села під Авдіївкою Донецької області. Мобілізовані записали відеозвернення, в якому розповіли, що після спроб штурму села Семенівка під Авдіївкою з їхньої роти залишилося 15 людей. Тепер їх змушують здати зброю та звинувачують у дезертирстві.

Бойові дії

Внаслідок ударів РФ по енергосистемі України в березні пошкоджено або зруйновано повністю 80% теплової генеруючої потужності ДТЕК, повідомив його виконавчий директор Дмитро Сахарук. Він зазначив, що 29 березня була друга за масштабом атака на об’єкти компанії. А наймасштабніша відбулася 22 березня.

Через обстріл за розпорядженням НЕК «Укренерго» запроваджено графіки аварійних відключень електропостачання у Донецькій, Дніпропетровській, Сумській, Кіровоградській та Полтавській областях.

Міноборони Росії вже вдруге за березень заявляє про захоплення села Іванівське (колишнє Червоне) у Бахмутському районі Донецької області. Подібне повідомлення з’явилося в мережі спочатку 23 березня, потім 30 березня. Українські офіційні особи втрату населеного пункту не підтверджували. Тиждень тому втрату Івановського спростував український військовослужбовець Станіслав Бунятов.

Двоє людей загинули і одна поранена внаслідок ранкового обстрілу Красногорівки Донецької області. Красногорівка вже 10 років на лінії фронту і залишається одним із найнебезпечніших місць у країні, нагадали в ДонОВА.

Окупаційні війська РФ заявили, що знищили залізничний міст у Кураховому Донецької області. У російських Telegram-каналах поширюється відео, на якому, як стверджується, установка «Ураган» вражає залізничний міст. Це один із двох мостів, яких проходив через річку Вовча та з’єднував Курахове з Новою Іллінкою. У публічних джерелах немає інформації, чи використовували цей міст ЗСУ.

Російські війська просунулися в районі села Первомайське на Донеччині, повідомляє аналітична група DeepState. Село знаходиться на Авдіївському напрямку, де окупаційні війська ведуть активні наступальні дії.

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Шановні читачі! Ми хочемо зробити нашу розсилку більш цікавою та корисною, тому просимо відповісти на кілька запитань.

Джерело