Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 6 травня — 06 травня 2023 :: Донеччина

Суспільство

У Нижегородській області Росії підірвано автомобіль, в якому їхав письменник Захар Прилєпін, який воював за угрупування «ДНР» і був радником Олександра Захарченка. Прилєпін потрапив до лікарні у тяжкому стані, а його водій — колишній бойовик із Луганська — загинув.

За підозрою в замаху на Прилєпіна в РФ затримано двох людей. Один із них, уродженець Дружківки Донецької області, на допиті заявив, що «діяв на завдання співробітників спецслужб України».

27 квітня Володимир Путін підписав черговий дискримінуючий указ, який будуть застосовувати до жителів окупованих територій. Згідно з документом, тих, хто не ухвалить російське громадянство, у майбутньому можуть депортувати. На тотальну паспортизацію лідер Кремля залишає трохи більше року. Що думає про нову ініціативу Путіна офіційний Київ, правозахисники та ті, хто перебуває в окупації, — читайте у статті «Новин Донбасу».

З російського полону вдалося повернути 45 українських військовослужбовців, серед них 42 захисники та три захисниці Маріуполя.

У Міноборони РФ заявили, що повернулися троє російських військових льотчиків, які перебували у полоні.

Бойові дії

Внаслідок обстрілів у Петрівському районі підконтрольного РФ Донецька загинули дві жінки, ще двоє людей отримали поранення.

Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин опублікував звернення до міністра оборони РФ Сергія Шойгу з проханням видати бойове розпорядження про передачу позицій ПВК «Вагнер» підрозділам батальйону «Ахмат» у Бахмуті.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело