Стали відомі деталі плану Дональд Трампа щодо завершення війни в Україні — 08 квітня 2024 :: Донеччина

Колишній президент США Дональд Трамп заявив у приватній розмові, що може покласти край війні в Україні, вчинивши тиск на Київ, щоб той поступився Росії Кримом та Донбасом. Про це повідомило американське видання The Washington Post із посиланням на джерела, знайомі з бесідою.

На думку Трампа, як розповіли співрозмовники видання, і Росії, і Україні потрібний вихід із конфлікту, вони хочуть «зберегти обличчя». При цьому, вважає Трамп, у деяких регіонах України люди будуть не проти стати частиною Росії.

За даними WP, плани Трампа щодо України стали відомі у листопаді на зустрічі у Фонді спадщини. Колишній помічник Трампа в Білому домі Майкл Антон, за словами джерел, описав деталі плану, згідно з яким Україна поступиться територією в Криму та на Донбасі, а розширення НАТО буде обмежено, що спонукає Путіна послабити його зростаючу залежність від Китаю. У березні Антон відповів, що не розмовляв з Трампом від 18 до 24 місяців, і не знає про план колишнього президента щодо України.

Варіант Трампа, як пише The Washington Post, радикально змінить політику нинішнього президента США Джо Байдена, який наголошує на підтримці України та обмеженні російської агресії. До того ж, встановлення контролю над регіонами України розширить сферу впливу Путіна, і деякі прихильники Трампа, як пише видання, намагаються відговорити його.

За словами сенатора від Республіканської партії Ліндсі Грема, він «витрачає 100 відсотків свого часу на розмови з Трампом про Україну». Грем вважає, що Путін «не може перемогти». На його думку, кінець війні може покласти вступ України до НАТО та Євросоюзу, але Трамп «мало що говорить про це».

У передвиборному штабі Трампа заявили, що будь-які припущення про його план «виходять з неназваних та необізнаних джерел, які не мають уявлення, що відбувається і що станеться». «Президент Трамп — єдиний, хто говорить про припинення вбивств», — сказала прес-секретар передвиборчого штабу Керолайн Лівітт.

Нагадаємо, навесні 2023 року Трамп заявив, що якщо стане президентом, він зможе завершити війну в Україні за 24 години. У листопаді 2023 року Володимир Зеленський сказав, що готовий зустрітися з Трампом та вислухати його «мирний план». За словами Зеленського, війну можна було б зупинити, якби Україна віддала Росії Донбас та Крим, але до цього «мирного плану», заявив президент, його країна не готова.

Конгрес США досі не ухвалив законопроект про надання допомоги Україні — заблокувати його республіканців зокрема закликав Трамп. Пізніше колишній президент заявив, що надавати фінансування Україні потрібно не безоплатно, а в борг. У березні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після зустрічі з Трампом заявив, що якщо той стане президентом, то не дасть «ні центу» Україні, і тоді війна закінчиться.

Читайте також:

«Новини Донбасу» у Telegram — лише найважливіше. Підписуйтесь!

Джерело