Японія надала Україні грант на 50 млн доларів

Японія надала Україні грант на 50 млн доларів

Фото: Нацполіція України Зруйновані будинки російськими обстрілами

Гроші підуть на подолання наслідків, спричинених збройною агресією Росії, та на відбудову житлової інфраструктури України.

Державний бюджет України отримав частину коштів гранту обсягом 49,4 млн доларів від уряду Японії в рамках проекту Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE). Про це повідомив Мінфін у п’ятницю, 16 лютого.

Вказано, що кошти гранту спрямовуються на відшкодування витрат держбюджету, використаних на компенсаційні виплати власникам осель на ремонт у багатоквартирних та приватних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

«Кошти спрямовуються на подолання наслідків, спричинених збройною агресією Росії, та на відбудову житлової інфраструктури України», – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Також найближчим часом Україна очікує на фінансування від урядів Японії та Норвегії через проект Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). Фінансування частково компенсує видатки держбюджету України на виплати вчителям, працівникам служб першого реагування та на пенсійні виплати.

Нагалаємо, сукупні втрати України за час повномасштабного вторгнення Росії становлять майже 499 млрд доларів. При цьому наразі фінансова потреба на відбудову країни складає майже 486 млрд доларів. З цією суми 15 млрд доларів потрібно витратити на «швидке відновлення».

Джерело