НБУ відклав перехід на нову систему електронних платежів

НБУ відклав перехід на нову систему електронних платежів

Фото: Пресс-центр НБУ Нацбанк України

Нове покоління СЕП надасть банкам та бізнесу нові можливості, ще більше підвищить безпеку платежів та посилить конкуренцію на платіжному ринку.

  Перехід на нове покоління системи електронних платежів (СЕП) НБУ на базі міжнародного стандарту ISO 20022 відбудеться у квітні 2023 року, а не у серпні 2022 року, як планувалося раніше. Про це у четвер, 18 серпня, повідомила прес-служба Нацбанку.   «До війни ми планували перейти на новий стандарт з 20 серпня 2022 року. Через об’єктивні причини та дії воєнного стану Нацбанк відстрочує перехід на нове покоління СЕП, щоб дати учасникам системи більше часу на доопрацювання їх автоматизованих систем та перебудови бізнес-процесів», — пояснив заступник голови Національного банку Олексій Шабан.   За його словами, нове покоління СЕП надасть банкам та бізнесу нові можливості, ще більше підвищить безпеку платежів та посилить конкуренцію на платіжному ринку.   Зазначається, що перехід на ISO 20022 разом із впровадженням IBAN створюють технологічну основу для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації сервісу миттєвих платежів в Україні.   У НБУ також повідомили, що з метою злагодженого переходу на нове покоління СЕП банки України, Державна казначейська служба України та Національний депозитарій України до 1 квітня 2023 року зобов’язані:  

  • внести зміни до регламентів роботи своїх систем автоматизації, формування балансів за день та іншої звітності;
  • забезпечити достатній рівень пропускної спроможності каналів зв’язку для гарантованого та швидкого обміну інформацією у СЕП.

  Відповідно, з 1 квітня 2023 року всі міжбанківські платіжні операції проходитимуть виключно через СЕП нового покоління.   Раніше повідомлялося, що приєднання до SEPA стане знаковою подією для євроінтеграції України та надасть нові можливості українській економіці.   Нагадаємо, Україна на 63% виконала угоду про асоціацію з Євросоюзом.    

Джерело