Попит на валюту обвалить гривню » Экономика | Ekonomist

Курс гривні може не витримати попиту на долар з боку імпортерів, нерезидентів і навіть експортерів. Зберегти нацвалюту в нинішніх межах можуть аграрії та НБУ.

Торги на міжбанку в п’ятницю відкривалися котируваннями 27,16-27,22 грн/$, але після перших угод о 10:00 ринок звузився до діапазону 27,22-27,24 грн/$, розповів директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук.

«Попит на валюту перевищував пропозицію, що спонукало котирування до зростання», — зазначив скарбник. Надалі діапазон курсу не змінювався і закриття торгів пройшло на рівнях 27,25-27,27 грн/$.

Згідно з прогнозом, який надав UBR.ua керівник відділу аналітики ДК Forex Club Андрій Шевчишин, то, на його думку, ринок прагнутиме значення 27,5 грн/$. Значною мірою курсовий тренд визначатиметься новорічними святами, що наближаються: компанії, які виплачують співробітникам зарплати та премії в гривні.

З іншого боку, бюджетні підрядники та експортери, які отримують відшкодування ПДВ, будуть купувати валюту, щоб не мати «гривневих ризиків», вважає аналітик. До них приєднаються нерезиденти та енергоімпортери, від яких варто чекати активізації через похолодання та необхідність завезення додаткових обсягів газу та вугілля.

«Якщо їх не стримуватиме НБУ, або аграрії, що продають валюту, то курс спочатку подолає позначку 27,5 грн/$, а потім може спрямуватися на вищі цінові рівні — аж до 28 грн і вище», — вважає Шевчишин.

Потрібно зазначити, що з 13 по 17 грудня НБУ купив на міжбанківському валютному ринку $10 млн, а продав $132,5 млн.

Источник