Резерви України досягли майже 30 млрд доларів

Резерви України досягли майже 30 млрд доларів

Фото: Пресс-центр НБУ Міжнародні резерви України у січні зросли

У січні на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло понад 4,3 млрд доларів.

За підсумками січня міжнародні резерви України зросли на 5% і досягли 29 921,8 млн доларів США станом на 1 лютого 2023 року. Про це повідомив Нацбанк.

Вказано, що резерви зросли завдяки надходженням від міжнародних партнерів, які компенсували чистий продаж валюти регулятором для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку України.

Загалом у січні динаміку міжнародних резервів визначала низка факторів. По-перше, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування та погашення держборгу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло 4 327,7 млн доларів. З них: 3 256,1 млн — від Євросоюзу; 1 000,0 млн — від США (через трастовий фонд Світового банку); 71,6 млн — від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Кабмін виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $65 млн. З них $59 млн — за обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком, $5 млн — валютних ОВДП, решта — борг перед іншими міжнародними кредиторами.

По-друге, Нацбанк проводив угоди на валютному ринку України. У січні НБУ продав 3089,6 млн дол. США і викупив у резерви — 28,5 млн. Таким чином, чистий продаж валюти минулого місяця знизився порівняно із груднем приблизно на $100 млн — до $3 061,1 млн.

«Збереження обсягів валютних інтервенцій НБУ на рівні, близькому до попереднього місяця, з боку попиту зумовлене впливом значних бюджетних видатків наприкінці 2022 року, а з боку пропозиції — поєднанням сезонного чинника (зниження експортних надходжень на початку року) та наслідків повномасштабної війни на економічну діяльність експортерів», — йдеться у повідомленні.

По-третє, у січні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів зросла на $225,7 млн.

«Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту», — резюмували у Нацбанку.

Нагадаємо, у грудні резерви України перевищили довоєнний рівень. Тоді така динаміка була пов’язана із стійкими валютними надходженнями з боку експортерів, насамперед агропромислового комплексу.

Джерело